Stimulează-ți copilul să devină ordonat

Imaginația copilului – vă dați seama dacă ea funcționează nu doar admirându-i desenele, joaca sau interacțiunea cu ceilalți copii. Haosul din camera lui poate fi un semn al imaginației micuțului. Și, totuși, ordinea din cameră poate să conduca la ordine în micuțul creier.

Copilul crescut fără reguli va sta în camera personală într-un haos total. Tocmai de aceea, de când e foarte mic, învățați-l să-și respecte jucăriile personale, dar și pe cele ale prietenilor cu care interacționează. Dacă va avea mila de jucării, probabilitatea ca acestea să fie aruncate la întamplare prin cameră e mai mică.

Ordinea înseamnă siguranță

De asemenea, faceți ordine cu cel mic de la o vârstă fragedă. La 2 ani, copilul încearcă să pună lucrurile la locul lor – acolo unde le-a văzut pentru prima oară. La acest nivel de dezvoltare, ordinea înseamnă pentru cel mic siguranță. Însă abia de la 3 ani puteți să îl învățați să își facă ordine cu adevarat în jucării.

Ia0r de la 5 ani, părinții pot îndemna orice copil să își facă ordine singur și între hăinuțe și pantofiori. La 5 ani spre exemplu, totul se negociază cu cel mic, pentru că acesta întelege această atitudine și relația cu el funcționează pe principiul “dai și tu ceva, dau si eu”. În acest moment, cel mai important este să vă jucați de-a părinții și copilul și astfel, în joacă, să-l faceți să-și ordoneze obiectele personale.

Cartonașe ca la magazin

Una dintre cele mai bune metode este să îi dați cartoane cu numere sau culori. Știți cartonașele pe care le primiți când intrați într-o cabina de probă? Confecționați acasă astfel de obiecte, divers colorate. Îi dați câte un cartonaș în funcție de câte obiecte își strânge și le pune în dulap sau pe rafturi.

Atenție! Mobilierul trebuie adaptat înălțimii lui . Alte cartonașe, cu alte semne grafice (posibil cu personaje din desene animate) îi pot fi înmânate dacă își duce jucăriile la loc. În felul acesta, cel mic își va găsi ușor atât hăinuțele, cât și jucăriile, un alt argument să-și dorească să și le ordoneze.

Regulile generale îl fac ordonat și pe micuț

Ordinea nu se învață doar în privința lucrurilor personale ale copilului. Una dintre cele mai bune metode de relaționare (care implică și ordine) este să faceți alături de copil tot felul de treburi casnice ușoare. Spre exemplu, dacă spălați vasele împreună, îi sugerați copilului să se descurce cu o farfurie de plastic spre exemplu, că să excludeți riscul accidentelor.

Articol preluat de pe www.csid.ro

en_US

Stay up to date with the latest news

Stay up to date with the latest news! Subscribe to our newsletter.

You have successfully subscribed to the newsletter. Thank you.