S-a întâmplat pe 29 octombrie

Într-o zi de 29 octombrie, în 1969, era stabilită prima legătură între două computere aflate la distanță unul de altul, prin ARPAnet (Advanced Research Projects Agency Net), predecesorul Internetului. ARPAnet-ul era o rețea între mai multe computere din unele instituții americane, ce lucrau pentru ARPA, un departament de cercetare din cadrul Pentagonului.

World Wide Web

Cu un an înainte, în iulie 1968, Departamentul american al Apărării, Advanded Research Project Agency (ARPA) sau Agenția de Proiectare a Cercetărior Avansate emisese o propunere cerând dezvoltarea protocoalelor de unire a patru locații: Instititul de Cercetare Stanford, Universitatea California din Los Angeles, Universitatea California din Santa Barbara și Universitatea din Utah. Acestea au fost legate în toamna anului 1969, și rețeaua a fost numită ARPAnet. Facilitățile disponibile erau limitate, dar utilizatorii puteau să se logheze de la distanță, adică un user de la Universitatea din Los Angeles putea să se logheze într-un calculator de la Universitatea din Utah și putea transfera fișiere între sisteme. Internet-ul “civil” a început ca o rețea de patru computere între Universitățile din Utah, Santa Barbara și Los Angeles și Institutul de Cercetare din Stanford. În curând, cercetători din alte instituții de stat au devenit interesați. Deoarece folosirea computerelor era costisitoare, ei au văzut imediat avantajele folosirii în comun a unei rețele. În scurt timp a apărut și un protocol care reglementa transmisia de date pe Internet. În forma sa finală, acesta era TCP/IP (Transmission Control Protocol / Internet protocol), care este și acum baza Internetului. TCP/IP face posibil ca modele diferite de calculatoare, folosind sisteme diferite de operare, să se “înțeleagă” unele cu altele.

Tot într-o zi de 29 octombrie, în 1675, filosoful și matematicianul german Gottfried Wilhelm Freiherr von Leibniz folosea pentru prima dată semnul ∫, pentru integrală. Considerat unul din intemeietorii iluminismului german, Leibniz a introdus, în matematică, termenul de “funcție” (1694), pe care l-a folosit pentru a descrie o cantitate dependența de o curbă. Alături de Newton, Leibniz este considerat fondatorul analizei matematice moderne.

În 1814, pe 29 octombrie, era lansat, la New York, “USS Fulton”, primul vas de război cu aburi, proiectat de Robert Fulton.

At the 1923, pe 29 octombrie, Turcia devenea republică în urma dizolvării Imperiului Otoman. Mustafa Kemal (supranumit Atatürk) este ales preşedinte.

 

sursa: magicfm.ro, wikipedia.ro

en_US

Stay up to date with the latest news

Stay up to date with the latest news! Subscribe to our newsletter.

You have successfully subscribed to the newsletter. Thank you.