S-a întâmplat pe 26 noiembrie

Intr-o zi de 26 noiembrie, in 1832, era pus in functiune, in New York City, primul tramvai din lume, in  care circula in oras. Tramvaiul a fost inventat in 1775 de catre englezul John Outram. Acest vehicul destinat transportului in comun circula pe sine din fonta si era tras de doi cai, dar nu a fost folosit in oras. Cel care a construit primul tramvai urban a fost John Stephenson. Acest mijloc de transport in comun facea legatura intre Manhatan si Harlem. La inaugurare au participat, drept pasageri, primarul orasului si cei mai importanti demnitari din New York. In cele trei vagoane trase de 4 cai incapeau 30 de pasageri. Tramvaiul a devenit in foarte scurt timp extrem de popular si de rentabil in New York, iar in 1852 francezul Emil Loubat, solicitat de americani, a avut ideea incastrarii sinelor in pavaj. El a construit linia de pe strada nr. 6 din New York. Datorita popularitatii, acest mijloc de transport avea sa fie extins si in alte orase americane. Prima tara din Europa unde s-a introdus tramvaiul a fost Franta, care in 1854 ii solicita lui Loubat sa construiasca si in Paris, de-a lungul Caii Debilly, prima linie de tramvai, cunoscuta sub denumirea de „Calea ferata americana”. In Paris, insa, mijlocul de transport a avut nevoie de mai mult timp pentru a deveni apreciat si folosit.

Tot intr-o zi de 26 noiembrie, in 1346, era incoronat, la Bonn, regele Carol al IV-lea. Imparatul Carol al IV-lea, din dinastia de Luxemburg, a fost Rege al Germaniei din 1346, rege al Boemiei din 1347 si Imparat al Sfantului Imperiu Roman din 1355. Este considerat una dintre cele mai importante figuri ale evului mediu tarziu. In anul 1348 a intemeiat Universitatea din Praga, prima universitate din spatiul de limba germana. In amintirea sa, universitatea se numeste si astazi Universitatea Carolina.

Pe 26 noiembrie 1476, Vlad Tepes il invingea pe Laiota Basarab (Basarab III cel Batran), cu ajutorul lui Stefan cel Mare si al lui Stefan Bathory si devenea pentru a treia si ultima oara domnitor al Tarii Romanesti. Vlad Tepes a fost asasinat la sfarsitul lunii decembrie 1476. Corpul sau a fost decapitat si capul trimis sultanului, care l-a asezat intr-o teapa, ca dovada a triumfului asupra lui Vlad Tepes. S-a emis ipoteza ca „Dracula“ ar fi fost ingropat la Manastirea Snagov, pe o insula din apropierea Bucurestilor. Examinarile recente au aratat ca „mormantul“ lui Tepes de la manastire contine doar cateva oase de cal datate din neolitic si nu ramasitele adevarate ale domnului valah. Dupa opinia istoricului Constantin Rezachevici, mormantul acestuia ar fi pe locatia manastirii Comana, ctitoria voievodului.

In 1863, pe 26 noiembrie, presedintele Abraham Lincoln proclama sarbatoarea nationala numita Thanksgiving Day (Ziua Recunosctintei), care va fi sarbatorita in fiecare an in a patra zi de joi din luna noiembrie.

Tot intr-o zi de 26 noiembrie, in 1909, avea loc, la Teatrul National din Bucuresti, premiera piesei Viforul de Barbu Stefanescu Delavrancea.

Tot intr-o zi de 26 noiembrie, in 1942, avea premiera la Hollywood Theater din New York filmul Casablanca, cu Humphrey Bogart si Ingrid Bergman. Filmul a fost regizat de Michael Curtiz si este considerat unul dintre cele mai bune filme ale secolului XX. Desi era un film din „lista A”, cu actori consacrati si scenaristi de prima mana, nimeni nu se astepta ca filmul sa aiba un succes extraordinar; era considerat doar unul dintre duzinele de filme produse la Hollywood in fiecare an. Replica de final a filmului a devenit una dintre cele mai celebre din istoria cinematografiei: „Louis, cred ca asta este inceputul unei frumoase prieteni”.

en_US

Stay up to date with the latest news

Stay up to date with the latest news! Subscribe to our newsletter.

You have successfully subscribed to the newsletter. Thank you.