S-a intamplat pe 23 noiembrie

23 noiembrie este a 327-a zi a calendarului gregorian și a 328-a zi în anii bisecți. 38 de zile până la sfârșitul anului.

Intr-o zi de 23 noiembrie, in anul 534 I.Hr., Pisistrate organiza la Atena primele spectacole teatrale. Aceasta este, potrivit istoricilor, ziua in care s-a nascut tragedia greaca. Potrivit lui Aristotel, tragedia s-a nascut din ditiramb, din cantul liric cantat in cinstea lui Dionysos de un cor ciclic dansand in jurul unui altar al zeului. Numele tragedie (cantecul tapilor) vine de la cuvantul tragos (tap). Coristii, purtand masti in chip de tap, infatisau fapturi legendare de sileni si satari, prietenii lui Dionysos. In momentul cand unul dintre coristi s-a detasat din ansamblu, raspunzand corului prin cuvinte atribuite zeului, a aparut elementul dramatic – dialogul – si tot atunci se considera ca a aparut pentru prima data actorul. Evenimentul este legat de numele poetului Thespis, primul actor care a jucat un personaj pe o scena. In Istoria Teatrului, se spune ca Thespis a inventat primul actor, Eschil pe al doilea, Sofocle pe al treilea, si astfel tragedia a fost completata. Lui Thespis ii este atribuita si aparitia turneelor, pentru ca el este cosiderat primul care, incarcandu-si costumele, mastile si decorul intr-o caruta trasa de cai, a pornit in primul turneu, pentru a juca in mai multe orase grecesti.

Tot intr-o zi de 23 noiembrie, in 1644, poetul englez John Milton publica Areopagitica, un pamflet impotriva cenzurii care promova libertatea presei.

Pe 23 noiembrie 1710 incepea cea de-a doua domnie a lui Dimitrie Cantemir in Moldova, care va dura pana in 11 iulie 1711. Dupa numai un an de domnie, Dimitrie Cantemir se alatura lui Petru cel Mare in razboiul ruso-turc si plasa Moldova sub suzeranitate ruseasca. Dupa ce au fost infranti de turci in Lupta de la Stanilesti, neputandu-se intoarce in Moldova, a emigrat in Rusia impreuna cu familia sa, devenind consilier intim al lui Petru I.

In 1864, pe 23 noiembrie, era infiintat prin decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza Muzeul National de Antichitati din capitala, avand in colectie piesele Tezaurului de la Pietroasa. Din 1990, muzeul se va numi Institutul de Arheologie “Vasile Parvan” al Academiei Romane.

Tot intr-o zi de 23 noiembrie, in 1889, era instalat, intr-un casino din San Francisco, primul tonomat din lume, la Palais Royale Saloon.

Pe 23 noiembrie 1916, in timpul Primului Razboi Mondial, armatele germano-austo-ungare ocupau Bucurestiul, iar trupele germane ocupau Ploiestiul. 26 de instalatii de rafinare a petrolului, ca si toate sondele, rezervoarele din schele si rafinarii, fusesera distruse de romani la cererea guvernelor francez si englez, pagubele ridicandu-se la peste 9 milioane de lire sterline.

In 1940, pe 23 noiembrie, Ion Antonescu, seful statului roman intre 1940 si 1944, semna, la Berlin, adeziunea Romaniei la Pactul Tripartit.

1976, este anul in care a încetat din viaţă scriitorul francez André Malraux: “Condiţia umană” (n. 3 noiembrie 1901)

In 1997, România şi Ungaria au fost admise în Consiliul Uniunii Europene ca membre cu drepturi şi obligaţii depline în domeniul educaţiei, instruirii şi tineretului.

Sursa: magicfm.ro, mediafax.ro

en_US

Stay up to date with the latest news

Stay up to date with the latest news! Subscribe to our newsletter.

You have successfully subscribed to the newsletter. Thank you.