S-a întâmplat pe 10 decembrie

Intr-o zi de 10 decembrie, in 1684, lucrarea lui Isaac Newton De motu corporum in gyrum (Despre miscarea corpurilor pe orbita), bazata pe legile lui Kepler, era citita de catre Edmund Halley in fata Royal Society.

In anul 1848, Carol Ludovic Napoleon Bonaparte este ales președinte al Franței, funcție deținută până la 2 decembrie 1852, când s-a proclamat împărat, sub numele de Napoleon al III-lea (1852-1870).

Pe 10 decembrie 1845, era patentata prima anvelopa pneumatica, creata de inginerul britanic Robert Thompson.

Anul, 1868, 10 decembrie, la Londra a fost inaugurat primul semafor, în Piața Parlamentului

In 1901, pe 10 decembrie, erau decernate primele premii Nobel, la Stockholm (pentru fizica, medicina, chimie, literatura si pace).

Tot intr-o zi de 10 decembrie, in 1903, Marie Curie primea, alaturi de sotul ei Pierre Curie si de fizicianul Henri Becquerel, Premiul Nobel pentru Fizica, pentru descoperirile facute in domeniul radioactivitatii, devenind prima femeie din lume laureata a acestui premiu.

La 10 decembrie 1910, tenorul Enrico Caruso si dirijorul Arturo Toscanini prezentau in premiera mondiala, la Metropolitan Opera House din New York City, opera lui Puccini Fata din Vest.

In 1919, pe 10 decembrie, Romania semna Tratatele de pace cu Austria si Bulgaria, dupa incheierea primului razboi mondial.

Tot intr-o zi de 10 decembrie, in 1933, prin hotararea Consiliului de Ministri, guvernul national liberal scotea in afara legii “Garda de Fier”.

Pe 10 decembrie 1935, Primaria orasului Bucuresti lua hotararea de a–l proclama pe compozitorul George Enescu “cetatean de onoare”.

La 10 decembrie 1938 incepeau filmarile la pelicula “Pe aripile vantului”. Alegerea actritei potrivite pentru rolul principal a fost dificila. Bette Davis, Joan Crawford, Katharine Hepburn, Lana Turner, Paulette Goddard si alte mari actrite au fost vizate de producatori, dar, pana la urma, a fost aleasa o actrita britanica de 26 de ani, putin cunoscuta in America: Vivien Leigh, care a primit Oscarul pentru acest rol. Se spune ca actrita l-a insotit in America pe iubitul sau, Laurence Olivier, care fusese distribuit in filmul „Rebecca”, produs de acelasi David Selznick. Laurence si Vivien au facut o vizita pe platourile de filmare de la „Pe aripile vantului” pe data de 10 decembrie 1938 si chiar atunci se filma scena cu Atlanta distrusa de flacari. S-au intalnit cu Selznick, iar producatorul si-a dat seama din prima clipa ca a gasit-o, in sfarsit, pe adevarata Scarlett. Aceasta „poveste” a fost „vanduta” presei in scop publicitar. In realitate, David Selznick a fost cel care a hotarat sa se intalneasca atunci cu Vivien, pe care o distribuise, deja, neoficial, in film. Agentul american al celor doi actori, Olivier si Leigh, era fratele lui David Selznick. Vivien citise romanul lui Margaret Mitchell si, stiind ca David Selznick pregateste ecranizarea acestuia, i-a cerut agentului sau sa o recomande producatorului. In aceeasi perioada, actrita a declarat unui ziarist englez ca, daca ar realiza „Pe aripile vantului”, s-ar distribui singura in rolul Scarlett, iar intr-o convorbire purtata cu alt ziarist, si-a exprimat convingerea ca va primi acest rol.

In 1948, pe 10 decembrie, Adunarea Generala a O.N.U. adopta “Declaratia universala a drepturilor omului”.

Tot intr-o zi de 10 decembrie, in 1955, The Mighty Mouse Playhouse avea premiera in televiziune.

In 1993, pe 10 decembrie, la Oslo a avut loc ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Pace, liderului Congresului Naţional African, Nelson Mandela şi preşedintelui Africii de Sud, Frederik de Klerk.

Astazi se sarbatoreste in intreaga lume Ziua Internationala a Drepturilor Omului.

en_US

Stay up to date with the latest news

Stay up to date with the latest news! Subscribe to our newsletter.

You have successfully subscribed to the newsletter. Thank you.