kristofer.ro: Clubul Debaterilor din București, locul II la Dezbate România

Articol postat pe blogul lui Cristian Ghingheș (participant la concursul de dezbater, Dezbate România) în data de 5.03.2014.

După un parcurs lăudabil pe durata întregii competiții, Syrius, echipa formată din Mihai Păun, Elena Răducu, Dana Pară și Vlad Mustață, cu toții membri ai Clubului Debaterilor din București, a ajuns în finala Dezbate România, competiție organizată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

Au pierdut la mustață în fața SNSPA-iștilor echipei Radical din Petru, dar au părăsit Universitatea Româno-Americană cu un loc doi ce face cinste Clubului Debaterilor, entitate ce are o vechime de doar două luni.

Tema dezbaterii finale, care a avut loc joi, 27 februarie 2014, a fost “România, republică sau monarhie”? Syrius a susținut monarhia, în timp ce echipa adversă a fost de partea republicii. Juriul, format din Trisi Cristea (directorul general al Fundației Dan Voiculescu), Alessandra Stoicescu (jurnalist și fondator Intact Media Academy), Nicolae Iliescu (scriitor și secretar științific al Bibliotecii Academiei Române) Daniel O. Bejan (scriitor) și Marian Crăciun (director în cadrul Universității București), a acordat marele premiu de 1.000 de euro echipei Radical din Petru, în a cărei componență au intrat Ana- Maria Popa, Adriana Năstase, Roxana Păduraru și Vlad Bujdei Țebeica.

foto: kristofer.ro

Bursa Intact Media Academy, în valoare de 1500 de euro, adică premiul pus în joc pentru cel mai bun vorbitor al competiției, a fost disputată de cei patru studenți care s-au remarcat în sferturile și semifinalele competiției: Simona Furnică (Fantastic For, Clubul Debaterilor),Sergiu David (Propolis Oradea), Nistor Mădălina (Simbol) și Dumitriu Cornel Ștefan (E.D.I). Bursa a fost câștigată de Mădălina Nistor, care a avut un discurs siropos, catchy, dar care mi s-a părut puțin cam pe lângă tema primită, care făcea referire la președinte. Nu la cel actual (nu m-ar fi mirat), ci la funcție.

Au mai fost prezenți și au participat activ la dezbatere academicianul Răzvan Theodorescu, Cătălin Șerban (co-președinte Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei), deputatul Ovidiu Raetchi, Nicolescu Valentin (lector la Universitatea Nicolae Titulescu, Președinte al Centrului de Studii în Idei Politice și susținător al echipei Radical din Petru), Oana Moșoiu (trainer și expert în educație, formare și evaluare, profesor la Universitatea București, susținător al echipei Syrius), Romeo Moșoiu (consilier în cadrul Ministerului Educației Naționale), Tiberiu Cnab (secretar general Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei) și istoricii Filip Lucian Iorga și Daniel Gheorghe.

Despre competiție am scris atunci când v-am vorbit pe larg despre experiența mea la Dezbate România M-am oprit în sferturi, dar m-am distrat pe cinste. Este un eveniment academic pe care îl recomand și care, dacă sunteți pasionați de păreri critice și totodată de feedback nemilos, trebuie să îl bifați. Organizarea este ireproșabilă, juriul este format din oameni care au multe lucruri în spate, iar premiile par mai mult decât atrăgătoare. Știți însă ce a lipsit? Închegarea unei comunități. Eu, unul, participant la Dezbate România, am simțit nevoia facilitării unei comunicări între membrii echipelor participante în competiție. Poate la anul.

Cât despre Clubul Debaterilor, participarea la Dezbate România cu 10 membri în 3 echipe și clasarea pe podium, atât la echipe, cât și individual (Simona Furnică), este doar începutul. Nu știu dacă vă mai amintiți, dar la finalul anului 2013 am menționat în bilanț și Clubul Debaterilor din București. Ideea prinde contur și va fi din ce în ce mai clară în următoarele luni.

Felicitări Mihai Păun (da, cel fără de care nu luam locul II la Naționala de dezbateri pentru studenți de la Slănic Moldova), Elena Răducu, Dana Pară, Vlad Mustață, dar și Elena Furnică!

en_US

Stay up to date with the latest news

Stay up to date with the latest news! Subscribe to our newsletter.

You have successfully subscribed to the newsletter. Thank you.