Un tur al dezbaterilor

Pentru al treilea an consecutiv, Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a fost partener al unuia dintre cele mai importante evenimente universitare, şcoala de vară internaţională “Bucharest Summer University”.

În cadrul programului cultural pregătit pentru partipanţii veniţi din 24 de ţări, Fundaţia Dan Voiculescu si Senatul Studentesc al ASE, în parteneriat cu Asociaţia Green Revolution, cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti, al Poliţiei Rutiere a Capitalei şi al Primăriei Sectorului 4, au organizat un tur cu bicicleta prin capitală şi o dezbatere cu tema “Există riscul pierderii valorilor naţionale în contextul globalizării?”.

Traseul a fost prestabilit, pornindu-se din cadrul complexului Moxa şi având ca destinatie finală Grădina Valorilor Româneşti. Aici, împărţiţi în două echipe, tinerii  s-au oprit pentru a dezbate următoarea ipoteză: “Există riscul pierderii valorilor naţionale în contextul globalizării?”. 

Dezbaterea a fost una extrem de antrenantă, participanții fiind împărțiți în două tabere: pro și contra existenței riscului pierderii valorilor naționale în contextul globalizării. Discuția a fost moderată de patru dintre aceștia, câte doi din fiecare tabără, fiecare având experiență în dezbateri naționale și internaționale. După ce moderatorii au prezentat argumentele poziției asumate, pro sau contra, cele două tabere au avut șansa să adreseze câte 5 întrebări echipei adverse. Cei care au susținut că nu există riscului pierderii valorilor naționale, au prezentat globalizarea ca fiind o oportunitate de a schimba informații mult mai facil, un sistem dinamic de schimb cultural de valori fără pierderea valorilor naționale, un sistem tolerant față de alte mentalități și mai ales un element care susține cooperarea internațională în abordarea unor amenințări comune precum încălzirea globală. Susținătorii ideii conform căreia există riscul pierderii valorilor naționale în contextul globalizării au adus ca argumente pierderea identității unei națiuni prin împrumutul unor sărbători, obiceiuri și tradiții care nu îi aparțin. De asemenea, au amintit despre pierderea elementelor culturale tradiționale, în contextul promovării companiilor multinaționale în contextul unei lumi globalizate dominate de fast-food-uri francizate și de marile lanțuri internaționale de hoteluri.

Fotografii de la evenimentFotograf: Alexandru Ionescu


Material video de la actiune:

ro_RO

Fii la curent cu noutățile

Fii la curent cu cele mai noi știri! Abonează-te la newsletterul nostru.

Te-ai abonat cu succes la newsletter. Îți mulțumim.