Traditia Plugusorului

Plugusorul este un stravechi obicei agrar, care se practica si azi, mai cu seama in Moldova. Imbracati in haine groase, cu caciuli impodobite cu panglici colorate si tinand in maini bice si clopotei, in ajunul sau chiar in ziua de Anul Nou, ceata de uratori, merge din casa in casa cu urari de An Nou in clinchet de clopotei. Prin intermediul acestui obicei mai cu seama agrar, oamenii isi fac urari pentru fertilitatea pamantului si belsugul gospodariei.

Desi in trecutul indepartat, cu Plugusorul de Anul Nou mergeau doar barbatii, in prezent merg atat barbatii cat si copiii, existand obiceiul sa colinde atat cei mici, in ziua de ajun de An Nou, cat si cei mari, acestia urand casele oamenilor de la inserat pana la miezul noptii, sau chiar pana dimineata, dupa cum se obisnuieste in anumite zone ale tarii.

Tradiţia spune ca, pentru spor, plugul trebuie sa fie frumos impodobit, colindatorii fiind inhamaţi la pluguri, precum caii si imbracati in costume populare mostenite din generatie in generatie.

Plugusorul vorbeste despre aratul pamantului cu 12 boi, despre semanatul graului, seceratul si macinatul lui. Tinerii mai mari pocnesc din bice ca sa alunge anul vechi si isi acompaniaza cantecul cu clinchete de clopotei, sunetul buhaiului si al talangilor pentru a intampina cum se cuvine venirea noului an, care se doreste a fi mai roditor si mai imbelsugat.

Colindatorii merg pe la fiecare casa a satului deoarece, potrivit spuselor batranilor, o casa necolindata poate fi cuprinsa de ghinion pentru intreg anul care vine.

Sursa: Ghimpele.ro

ro_RO

Fii la curent cu noutățile

Fii la curent cu cele mai noi știri! Abonează-te la newsletterul nostru.

Te-ai abonat cu succes la newsletter. Îți mulțumim.