Senatul Științific preocupat de cercetarea anti-aging și de noile perspective în gerontologie

Senatul Științific preocupat de cercetarea anti-aging și de noile perspective în gerontologie

Procesele biologice ale îmbătrânirii sunt cel mai mare factor de risc pentru majoritatea bolilor cronice și degenerative, care ne afectează, pe măsură ce înaintăm în vârstăă.

Din acest motiv, înțelegerea acestor mecanisme și încetinirea sau chiar inversarea lor, reprezintă ținta comunității știintifice din domeniul longevității și gerontologiei. Descoperirile care ar putea încetini procesele de îmbătrânire ar reduce dramatic costurile de îngrijire a sănătății, poate mai mult decât vindecarea oricărei boli individuale și, în același timp, ar îmbunătăți semnificativ calitatea vieții.

La nivel mondial se fac eforturi de colaborare transdisciplinare, pentru identificarea unor noi abordari terapeutice antiageing.

Specialiști în medicină, nutriție, biologie celulară, genomică consideră îmbătrânirea un obiectiv tangibil, iar cei mai bogați oameni ai planetei investesc și pariază pe acest domeniu.

Medicina regenerativă, organele artificiale și medicația antiîmbătranire reprezintă pilonii cercetarii în antiaging.

Senatul Știintific al FDVDR este preocupat de cercetarea antiaging și a organizat, anul trecut, mai multe conferințe naționale și internaționale, care au avut ca teamă noile abordări privind longevitatea și încetinirea procesului de îmbătrânire.

Senatul Știintific al FDVDR este preocupat de cercetarea anti-aging și a organizat, anul trecut, prima conferință internațională dedicată longevității, care au avut ca teamă noile abordări privind longevitatea și încetinirea procesului de îmbătrânire.

Specialiștii prezenți au vorbit despre markeri specifici îmbatrânirii, precum: instabilitatea genomică, uzura telomerilor, disfuncția mitocondrială sau senescența celulară.

Concluzia acestora a fost că, pe baza acestor biomarkeri s-ar putea realiza predicția timpurie a riscurilor asociate îmbătrânirii și tratamentul personalizat al acestor afecțiuni.

În luna martie, Senatul Științific va organiza o noua conferință de longevitate, care va aduna specialiști în genetică și biologie moleculară și va aborda teme precum rejuvenarea celulară, organele artificiale si reprogramarea celulară.

Recent, Senatul Științific a reprezentat țara noastră la un eveniment dedicat îmbătrânirii active, o conferință, care a avut loc în Singapore și care a pus pe agendă provocările legate de îmbătrânirea activă. Acestea se referă la creșterea demografică a populației vârstnice, accesul la servicii medicale de îngrijire, diagnostic de precizie, monitorizarea la domiciliu a persoanelor vârstnice, incluziunea socială, mobilitatea urbană, accesul la tehnologii digitale pentru vârstnici.

De asemenea, în cadrul conferinței, au fost evidențiate studii despre medicamente care ar putea încetini procesul de îmbătrânire.

Anul acesta, Senatul Științific va continua seria conferințelor dedicate gerontologiei și va aduce, alături de medici și specialiștii români, reprezentanți ai acestei specializări, care lucrează în cadrul unor institute internaționale, care fac cercetare în longevitate, cât și organizatii care facilitează cooperarea specialiștilor în acest domeniu, pentru a crea rețele puternice în întreaga lume.

 

 

ro_RO

Fii la curent cu noutățile

Fii la curent cu cele mai noi știri! Abonează-te la newsletterul nostru.

Te-ai abonat cu succes la newsletter. Îți mulțumim.