Șase tineri din Cluj au creat o aplicație inovatoare dedicată nevăzătorilor. Invenția i-a adus în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”

Sofia-Maria Bud, Abel-Dumitru Burduhos, Alexandru-Marius Chira, Felix Crișan, Armand Farkas şi Maria-Teodora Pescaru sunt tinerii care au dezvoltat Aplicația Palmsy, un dispozitiv dedicat nevăzătorilor, ajutându-i să fie independenţi când vine vorba de orientare şi citirea textului care nu este afişat în braille. În plus, acest dispozitiv oferă o funcționalitate de siguranță vitală și îi protejează pe utilizatori de pericole iminente.

Cei șase inventatori sunt elevi în clasele a X-a, a XI-a și a XII-a și provin de la mai multe școli din Cluj-Napoca, respectiv Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu”, Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” și Liceul Teoretic „Lucian Blaga”.

Tinerii spun că s-au întâlnit la Academia „Descoperă-ți Pasiunea în IT” și acolo au format echipa, mentorată de Sorin Ionuţ Băjenaru de la Bosch România.

Ne-am gândit în primul rând ce nișă am vrea să ne alegem. A durat cam o lună și am decis să ne axăm pe nevăzători, iar apoi am început să ne gândim cum am putea să îi ajutăm”, spune Felix Crișan, care este și liderul echipei.

Membrii echipei s-au întâlnit și cu elevi de la Liceul pentru Deficenți de Vederedin Cluj-Napoca pentru a vedea ce dificultăți întâmpină aceștia în viața de zi cu zi. Așa a apărut „Palmsy”, un dispozitiv care are mai multe componente și care folosește Inteligența Artificială (AI). Tinerii au explicat că Palmlsy are o cameră video amplasată pe cap, o placă de bază cu baterie și o mănușă care are incorporate 6 motorașe, reprezentând modelul Braille standard. Tot algoritmul este bazat pe Inteligența Artificială. Elevii s-au gândit inclusiv la siguranța nevăzătorilor. Astfel, unul dintre algoritmi îi avertizează pe aceștia în cazul unul pericol iminent, cum ar fi o mașină sau o bicicletă care circulă cu viteză.

Camera scanează atât obiecte, cât și text. Dacă textul este relevant, acesta va fi tradus în limbajul Braille. Apoi cele 6 motorașe vor vibra în palma nevăzătorului, care va putea <<citi>> astfel textul”, au explicat creatorii aplicației Palmsy.

Dispozitivul elevilor clujeni are același scop ca altele inventate până acum și anume acela de a ajuta persoanele cu deficiențe de vedere.

Palmsy a fost gândit în așa fel încât să nu fie un înlocuitor al bastonului alb, ci un dispozitiv care oferă un plus de ajutor persoanelor cu deficiențe de vedere, încurajând independența și îmbunătățind autonomia acestora”, au mai precizat tinerii.

Tinerii își doresc să încheie și un protocol cu Liceul Special pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca.

Cu un accent pe diversitate și incluziune, campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României” recunoaște că fiecare tânăr este unic și are o contribuție valoroasă la dezvoltarea societății. Indiferent dacă sunt antreprenori, cercetători, artiști, lideri comunitari sau activiști sociali, tinerii selectați în cadrul acestei campanii reprezintă o forță care reflectă bogăția și vitalitatea poporului român.

Prin promovarea exemplelor de succes și prin oferirea de resurse și sprijin, campania își propune să creeze un mediu propice pentru ca tinerii să-și atingă potențialul maxim și să-și ducă la îndeplinire visele și aspirațiile lor. De la încurajarea antreprenoriatului și inovației până la susținerea educației și a culturii, campania acționează ca un catalizator pentru schimbare și progres în întreaga țară.

Înscrierile în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României” se fac pe fundatiadanvoiculescu.ro.

ro_RO

Fii la curent cu noutățile

Fii la curent cu cele mai noi știri! Abonează-te la newsletterul nostru.

Te-ai abonat cu succes la newsletter. Îți mulțumim.