S-a întâmplat pe 8 noiembrie

Într-o zi de 8 noiembrie, 1869,  s-a născut medicul Nicolae Paulescu, unul dintre precursorii descoperirii insulinei, membru de onoare post-mortem al Academiei Române (m. 19 iulie1931).

A fost un om de știință român, medic și fiziolog, profesor la Facultatea de Medicină din București, ce a contribuit la descoperirea hormonului antidiabetic eliberat depancreas, numit mai târziu insulină. „Pancreina” brevetată de Paulescu în aprilie 1922 era un extract apos al omogenizatului tisular de pancreas bovin, purificat parțial prin adăugare de acid clorhidric și sodă caustică. Acest preparat a fost administrat de Paulescu bolnavilor săi numai sub formă de clismă și nu a avut nici un efect asupra glicemiei. Insulina a fost extrasă și purificată pentru prima oară de biochimistulcanadian James B. Collip în decembrie 1921 prin tratarea omogenizatului tisular de pancreas bovin cu alcool, eter și din nou alcool. Acest extract și-a dovedit eficacitatea în mod spectaculos începând din ianuarie 1922, când a fost injectat de Frederick G. Banting bolnavilor de la Toronto General Hospital.

In 1793, pe 8 noiembrie era inaugurat Muzeul Luvru din Paris, cel mai mare muzeu de istorie si arta din Franta si unul dintre cele mai importante muzee din lume. Situat in centrul capitalei franceze, intre cheiul drept al Senei si strada Rivoli in primul arondisment, intr-o cladire istorica, fost palat regal, Luvrul este unul dintre cele mai vizitate muzee din lume, cu aproximativ 8,5 milioane de vizitatori pe an. Functia de muzeu a Luvrului a inceput odata cu expozitia celor mai frumoase tablouri ale colectiei regale, tinuta la Palatul Luxemburg intre 1750 si 1785, si care a cunoscut un enorm succes.

Marchizul de Marigny, director general al Cladirilor Regesti si succesorul acestuia, contele de Angiviller, au elaborat un proiect prin care Luvrul sa devina muzeu permanent. Acest proiect a devenit lege la 6 mai 1791. Luvrul a fost initial un loc de pregatire a artistilor vremii, publicul larg avand acces numai in zilele de duminica pana in anul 1855.

Pe 8 noiembrie 1874 era inaugurata statuia lui Mihai Viteazul din Bucuresti (Piata Universitatii), realizata de sculptorul francez Albert Ernest Carriere de Belleuse. Este primul monument de aceasta factura din Capitala.

In 1917, Lenin era ales Presedinte al Consiliului Comisarilor Poporului de catre Congresul Sovietului Rus. In fata amenintarii invaziei germane, Lenin a fost de parere ca Rusia trebuie sa semneze imediat un tratat de pace.

Tot intr-o zi de 8 noiembrie, 1960 , John F. Kennedy este ales preşedinte al Statelor Unite ale Americii.

ro_RO

Fii la curent cu noutățile

Fii la curent cu cele mai noi știri! Abonează-te la newsletterul nostru.

Te-ai abonat cu succes la newsletter. Îți mulțumim.