S-a întâmplat pe 4 septembrie

În 1958, pe 4 septembrie, se desfășura, la București, prima ediție a Festivalului internațional George Enescu. Festivalul „George Enescu” este un eveniment muzical românesc de prestigiu internațional, inițiat în anul 1958 în memoria marelui compozitor și violonist virtuoz român George Enescu. La început, festivalul s-a ținut din trei în trei ani. În anii ’80, festivalul și-a pierdut din strălucire, după ediția din 1979 având loc neregulat.

Festivalul George Enescu

A fost reluat după Revoluția din 1989 (prima dată în 1991), iar prin Hotărârea de Guvern nr. 258 din 13 martie 2002 privind organizarea din doi în doi ani la București a Festivalului Internațional “George Enescu”, s-a stabilit actuala ritmicitate a festivalului.

De-a lungul anilor, la festivalul organizat la Ateneul Român și la Sala Radio, au participat orchestre și muzicieni de mare prestigiu, precum Filarmonica din Viena, dirijată de Herbert von Karajan, Filarmonica din Stockholm, dirijată de Sergiu Celibidache și Filarmonica din Londra, dirijată de Sir John Barbirolli. Alte personalități muzicale mondiale care au participat de-a lungul anilor la festival au fost Joseph Palnciek, Claudio Arrau, Arthur Rubinstein, David Oistrah, Kurt Masur, Boris Berezovski, Antonio Menses, Jose Van Dam, Lawrence Foster. Printre personalitățile din România au fost Ionel Pantea, Ludovic Spiess, Viorica Cortez, Eugenia Moldoveanu, Radu Lupu, Dan Grigore, Ion Kolenberg.

Tot într-o zi de 4 septembrie, în anul 476, Romulus Augustus, ultimul împărat al Imperiului Roman de Apus, era îndepărtat de la tron după ce Odoacru se proclama rege al Italiei.

În 1781, pe 4 septembrie, orașul Los Angeles era fondat de către spanioli.

Tot într-o zi de 4 septembrie, în 1919, era înființată, la București, Societatea Opera – artiștii asociați; la 22 septembrie același an va lua numele de Societatea lirică română Opera (nucleul Operei Romane de mai târziu).

Pe 4 septembrie 1928, România adera la Pactul privind interzicerea războiului ca instrument de politică națională – Pactul Briand-Kellogg, semnat, la Paris, în 27 august 1928, de reprezentanții a 15 state.

Pe 4 septemebrie 1962, avea loc prima vizită de stat efectuată Charles de Gaulle în Germania. Vizita a avut loc la invitația cancelarului Konrad Adenauer.

La 4 septembrie 1972, înotătorul american Mark Spitz câștigă cea de-a șaptea medale de aur la Olimpiada de vară de la München, devenind primul olimpic care câștigă șapte medalii de aur la o singură Olimpiadă.

Într-o zi de 4 septembrie, în 1984, se difuza pentru prima oară Locomotiva Thomas și prietenii săi pe postul englezesc ITV. Thomas the Tank Engine and Friends (română Locomotiva Thomas și Prietenii Sai), redenumită ulterior Thomas & Friends (română Thomas și Prietenii), este numele unei celebre serii de televiziune bazate pe cărțile The Railway Series (română Seria Căilor Ferate) scrisă de Wilbert Awdry. Seria Căilor Ferate prezintă aventurile de zi cu zi ale unui grup de vehicule care au viață și trăsături umane. Brandul datează oficial din 1945, însă a fost creat în 1943. A fost adaptată pentru televiziune de Britt Allcroft în anii 1980, care a folosit ca scenarii poveștile din Seria Căilor Ferate, înainte ca episoadele să fie scrise de producătorii serialului. Până în prezent au fost produse 13 sezoane de televiziune, trei episoade-film și un film de cinema. Locomotiva Thomas a avut și are un succes mondial, în prezent serialul fiind pe primul loc pentru al zecelea an la rand, în clasamentul primelor 10 seriale preferate de preșcolarii din Anglia. Thomas și prietenii săi au calatorit în destinatii grozave, de mai bine de 60 de ani, cu povești clasice și aventuri pe sine, pe Insula Sodor. Personajul Thomas a fost creat acum 60 de ani de un tata pentru fiul sau. Astăzi, familii din 145 de țări se delectează cu aventurile și glumele acestor personaje și în același timp experimentează lecții de viață, învață despre prietenie și colaborare.

Tot într-o zi de 4 septembrie 1998 la Menlo Park, California, SUA, Larry Page și Serghei Brin au înființat compania Google cu scopul de a promova motorul de căutare pe care l-au dezvoltat ca proiect de cercetare la Universitatea Stanford.

sursa: magicfm.ro, mediafax.ro

ro_RO

Fii la curent cu noutățile

Fii la curent cu cele mai noi știri! Abonează-te la newsletterul nostru.

Te-ai abonat cu succes la newsletter. Îți mulțumim.