S-a întâmplat pe 4 iulie

Pe 4 iulie, in 1776, în Statele Unite a fost adoptat documentul numit Declarație de Independență a Statelor Unite ale Americii prin ratificarea sa de către Congresul Continental, prima entitate conducătoare a noului stat creat. Declarația de independență a Statelor Unite ale Americii este un document prin care cele treisprezece colonii ale Marii Britanii din America de Nord s-au declarat independente de Regatul Unit al Marii Britanii, pe 4 iulie fiind Ziua Independenței.

Într-o zi de 4 iulie 1790 s-a născut sir George Everest, inginer militar şi geodez, conducător (din 1823) al Serviciului geodezic al Indiei. Cel mai înalt vârf de pe Pământ (azi Chommolungma) a purtat multă vreme numele de Everest. (m. 1 decembrie 1866)

Tot într-o zi de 4 iulie, în 1855, în Brooklyn, New York, aparea prima ediție a volumului “Fire de iarbă”, scris de Walt Whitman, cel mai mare poet american și primul poet urban. 

La data de 4 iulie 1876 lua ființă, la București, “Societatea Națională de Cruce Roșie a României”, ce va fi recunoscută de Comitetul Internațional al Crucii Roșii de la Geneva la 23 august același an.

Pe 4 iulie 1904 începea construirea Canalului Panama.

În 1928, pe 4 iulie, în Marea Britanie era acordat dreptul deplin de vot pentru femei.

Pe 4 iulie 1950 avea loc prima emisie a postului de radio Europa Liberă, finanțat de Congresul Statelor Unite pentru a transmite în țările Europei de Est și Orientului Mijlociu. Sediul principal a fost stabilit la München, iar prima emisiune a fost transmisă către Cehoslovacia. Emisiunile făceau parte dintr-o campanie de război psihologic, din spatele Cortinei de Fier. CIA a stabilit îndrumări generale și se implică zilnic în secțiunea de știri. 

În 1957, pe 4 iulie, se înfiinșa, la București, Arhiva Națională de Filme. 

La 4 iulie 2009, Coroana Statuii Libertății se redeschidea pentru public, dupa opt ani de inchidere din motive de securitate în urma atacurilor din 11 septembrie 2001.

sursa: magicfm.ro, mediafax.ro, a1.ro

ro_RO

Fii la curent cu noutățile

Fii la curent cu cele mai noi știri! Abonează-te la newsletterul nostru.

Te-ai abonat cu succes la newsletter. Îți mulțumim.