S-a întâmplat pe 31 mai

Din 1859, ora exacta se da de la Londra. Pe 31 mai, Big Ben, ceasul din turnul Casei Parlamentului incepea sa functioneze. Big Ben (in traducere, Marele Ben) este denumit marele clopot al ceasului din turnul de nord al Palatului Westminster din Londra, dar acest nume este utilizat atat in cazul clopotului, cat si al ceasului si chiar al turnului cu ceas.

foto: britainexpress.com

Big Ben este cel mai mare ceas cu clopot si patru fete, si al treilea turn cu ceas ca inaltime din lume. Orarul este de 2,7 metri lungime, iar minutarul are 4,3 metri lungime. Ceasul si fetele sale au fost proiectate de Augustus Pugin. Fetele sunt fixate intr-un cadru de fier cu diametrul de 7 m, care sustine 312 bucati de sticla de opal. Unele dintre bucatile de sticla pot fi inlaturate pentru inspectarea bratelor. Cadrul fiecarei fete este aurit, iar la baza fiecarei fete este gravata inscriptia in latina care se traduce Doamne, apara pe a noastra regina Victoria Intaia. Ceasul este celebru pentru acuratetea sa. Desi ceasul a functionat cu mare precizie de-a lungul timpului, au existat si exceptii. Astfel, in 1916, in timpul Primului Razboi Mondial, clopotele au fost oprite si nu au batut timp de doi ani pentru a evita atacurile zeppelinelor germane. De asemenea, in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, desi clopotele au continuat sa bata, fetele ceasului nu au mai fost luminate, pentru a nu-i ajuta pe pilotii Luftwaffe. Alteori, vremea a avut efecte nedorite asupra functionarii ceasului. Singura mare defectiune suferita de Big Ben a fost cea din 5 august 1976. Regulatorul de viteza al mecanismului de declansare a clopotelor s-a defectat dupa ce a fost supus fortelor de torsiune timp de peste 100 de ani, determinand caderea greutatilor de 4 tone in mecanismul clopotelor. Ceasul a fost oprit un timp total de 26 de zile de-a lungul urmatoarelor noua luni – fiind in cele din urma reactivat permanent la 9 mai 1977; aceasta a fost cea mai mare oprire din istoria sa. Turnul Big Ben este unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume si unul dintre simbolurile capitalei britanice.

Intr-o zi de 31 mai, in 1359, era intemeiata Mitropolia Tarii Romanesti, cu sediul la Curtea de Arges, recunoscuta de patriarhul de Constantinopol, Calist I, si de sinodul sau.

Pe 31 mai 1877, Guvernul Romaniei decidea mobilizarea generala a armatei in cadrul Razboiului de Independenta 

In 1884, pe 31 mai, fulgii de porumb erau inventati de doctorul american John Harvey Kellogg.

La data de 31 mai 1916, flota germana si cea engleza se infruntau in batalia Jutlandei, cea mai mare confruntare navala din timpul Primului Razboi Mondial.

Tot intr-o zi de 31 mai, in 1919, in cadrul Conferintei de pace de la Paris, I.I.C. Bratianu pleda pentru principiul egalitatii suverane a statelor si al neinterventiei in chestiunile de ordin intern, afirmand ca Romania nu poate subscrie la prevederi care i-ar putea leza suveranitatea.

In anul 1930 pe 30 mai s-a nascut Clint Eastwood, actor si regizor american.

Clint Eastwood

Pe 31 mai 1932, in Romania demisiona guvernul prezidat de Nicolae Iorga. 

Anul 1954 pe 31 mai s-a nascut Nicu Alifantis, solist vocal, instrumentist, compozitor.

La data de 31 mai 1961, Africa de Sud devenea republica independenta.

Tot intr-o zi de 31 mai, in 1990, sitcomul “Seinfeld” avea premiera la NBC. Seinfeld este un sitcom american creat de Larry David si Jerry Seinfeld (care, in plus, joaca rolul principal). Episodul pilot al serialulul a fost transmis in 5 iulie 1989, serialul propriu-zis debutand in mai 1990. Desi n-a avut succes imediat, popularitatea sa a crescut cu timpul, incetul cu incetul. In 1992 – 1993, in sezonul al 4-lea, s-a aflat pentru prima data in topul 25 al serialelor dupa audienta, pentru ca in sezonul 1994 – 1995 sa ajunga pe locul intai. Cand a fost transmis ultimul episod al serialului, pe 14 martie 1998, acesta a fost vizionat de 76 milioane de telespectatori. Pana la urma, “Seinfeld” a rulat timp de 9 sezoane, cu 180 de episoade in total.

In intreaga lume astazi este Ziua Fara Tutun. Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat aceasta zi, “Ziua Mondiala fara Tutun” in anul 1987 intr-o initiativa de a atrage atentia asupra pericolul utilizarii tutunului pentru societate, nu numai pentru fumatori.

sursa: magicfm.ro, infoazi.ro, a1.ro

ro_RO

Fii la curent cu noutățile

Fii la curent cu cele mai noi știri! Abonează-te la newsletterul nostru.

Te-ai abonat cu succes la newsletter. Îți mulțumim.