S-a întâmplat pe 29 august

Într-o zi de 29 august, în 1885, inginerul german Gottlieb Daimler primea brevetul de invenție pentru motocicletă. Începutul secolului XIX a fost o perioada a marilor invenții, mai ales ale invențiilor legate de timp, spațiu și viteză. Prima locomotivă, utilizarea luminii electrice și crearea cinematografului sunt doar câteva dintre ele.

Primele cercetari în domeniul motocicletelor sunt fascinante și dominate de o singură întrebare: “Cum să ne mișcăm mai repede?” Prima motocicletă, creată de Michaux-Perreaux, în Franța, avea un motor cu abur atașat unei biciclete, care exista încă din 1840. Gottlieb Daimler, care este considerat “părintele motocicletei”, a folosit o structură de lemn inventată de el în 1885 (wooden “boneshaker”), căreia i-a atașat un motor pe benzina, conceput pentru o trăsură cu 4 roti. Gottlieb Daimler a construit prima motocicletă și a îmbunătățit numeroase motoare. În anul 1865, se împrietenea cu Wilhelm Maybach. Obținea un post de desenator tehnic, iar în 1872 devenea director tehnic la firma constructoare de motoare cu gaz de iluminat (gazogen) Deutz, condusă de Nikolaus Otto. Îl va angaja pe Maybach, și împreună cu el, Daimler va pleca de la firma Deutz, petru ca în 1882 să deschidă un atelier la Cannstatt, unde perfecționa motorul în patru timpi proiectat de Beau de Rochas, montând pe volant niște palete pentru răcirea motorului. În 1885 ei construiau prima motocicletă din lemn, iar în 1889 un triciclu cu motor, pe care au montat cu primul carburator dotat cu jicloare pentru alimentarea cu benzina, și, în același an, primul motor cu doi cilindri în V, pe care l-au prezentat la Expoziția Universală de la Paris.

Tot într-o zi de 29 august, în 1261, Urban al IV-lea devenea papă, ultimul care ajunge papă fără să fi fost mai întâi cardinal.

La 29 august 1526, armata otomană condusă de Soliman Magnificul l-a învins și l-a ucis pe regele Ludovic al II-lea în Bătălia de la Mohács, transformând partea centrală a Regatului Ungariei în pașalâc.

Pe 29 august, în 1831, britanicul Michael Faraday descoperea inducția magnetică.

Pe 29 august 1835, în Australia era fondat orașul Melbourne.

În 1864, pe 29 august, domnitorul Alexandru Ioan Cuza aproba comasarea serviciului poștal cu cel telegrafic, iar prin ordonanța din 3 decembrie 1865 promulga prima lege de organizare postal-telegrafică.

La data de 29 august 1891 era inaugurat primul muzeu al Timișoarei, Muzeul Banatului, pe strada Lonovici (str. Rodnei/str. Episcop Augustin Pacha nr. 7), azi Biblioteca Academiei Române.

La 29 august 1958, s-a născut Michael Jackson, solist vocal, compozitor, dansator, cel mai idolatrizat şi controversat interpret de muzică pop.

Michaela Jackson

Michael Jackson este unul dintre puținii artiști care au intrat de două ori în Rock and Roll Hall of Fame. Printre alte realizări se numără și 13 recorduri Guinness, incluzând recordul pentru „ cel mai de succes entertainer din toate timpurile”, 14 premii Grammy, 26 premii A.M.A.(American Music Awards), 12 premii W.M.A.(World Music Awards), 17 single-uri numărul unu în Statele Unite (incluzâd 4 ca membru al formației The Jackson 5) și vânzări de peste 800 de milioane de discuri, fiind unul dintre cei mai vânduți artiști din istorie. Michael Jackson a strâns și a donat peste 300 de milioane de dolari prin intermediul a 39 de acțiuni de caritate și prin intermediul propriei sale fundații, Fundația Heal the World.

Pe 29 august 1991, România şi Republica Moldova au hotărât să stabilească relaţii diplomatice la nivel de ambasadă

sursa: magicfm.ro, mediafax.ro, wikipedia.ro

ro_RO

Fii la curent cu noutățile

Fii la curent cu cele mai noi știri! Abonează-te la newsletterul nostru.

Te-ai abonat cu succes la newsletter. Îți mulțumim.