S-a întâmplat pe 28 noiembrie

28 noiembrie este a 332-a zi a calendarului gregorian și a 333-a zi în anii bisecți.

Intr-o zi de 28 noiembrie, in 1520, exploratorul portughez Ferdinand Magellan trecea prin stramtoarea de la sudul Americii de Sud, care-i poarta astazi numele, devenind primul european care a navigat in Oceanul Pacific si primul care a condus o expeditie in jurul lumii.

In anul 1678, pe 28 noiembrie, Gheorghe Duca devenea, pentru a treia oara, domn al Moldovei.

Pe 28 noiembrie 1877, dupa incercarea nereusita de a sparge incercuirea Plevnei, generalul turc Osman pasa se preda colonelului roman Mihail Cristodulo Cerchez si semna capitularea armatei turce la Plevna.

La 28 noiembrie 1893, aparea revista literara “Viata” la Bucuresti, sub conducerea lui Alexandru Vlahuta si Vasile A.Urechia.

In 1919, pe 28 noiembrie, Romania semna la Washington o serie de acorduri internationale cu privire la stabilirea zilei de lucru de 8 ore si a saptamanii de lucru de 48 de ore in stabilimentele industriale, varsta minima de admitere a copiilor in muncile industriale, lucrul de noapte al femeilor si copiilor, munca femeilor inainte si dupa nastere.

Pe 28 noiembrie 1920, aparea la Bucuresti saptamanalul Adevarul literar si artistic, continuator al Adevarului ilustrat. Fondator: Constantin Mille.

Tot intr-o zi de 28 noiembrie, in 1940, era semnat decretul-lege pentru reprimarea unor infractiuni impotriva ordinii publice si intereselor statului roman.
Decretul a fost emis in urma omorurilor in serie a demnitarilor romani, de efectuarea carora erau banuiti legionarii.

In 1942, americanii rationalizau cafeaua, restrictie care va dura pana la sfarsitul celui de – Al Doilea Razboi Mondial.

La 28 noiembrie 1943, incepea Conferinta de la Teheran si avea loc prima intalnire intre dictatorul sovietic Stalin, presedintele american Franklin Delano Roosevelt si Premierul britanic Winston Churchill. Conferinta a durat 3 zile, pana pe data de 1 decembrie. In cadrul acestei conferinte au fost luate doua decizii importante: organizarea unei debarcari in Normandia, proiect botezat ca “Operatiunea Overlord” si fixat pentru mai 1944, si respingerea de catre Salin si Roosevelt a proiectului britanic de ofensiva in Mediterana si Balcani. Soarta Germaniei si Poloniei au fost egal evocate in cadrul conferintei si s-a convenit la crearea unei organizatii mondiale de securitate cu participarea celor patru (viitoarea ONU): SUA, Marea Britanie, U.R.S.S. si China.

Pe 28 noiembrie 1960, piesa Are You Lonesome Tonight a lui Elvis Presley, care continea si un pasaj vorbit bazat pe un fragment scris de William Shakespeare, intra pe prima pozitie a clasamentelor muzicale din Statele Unite, pentru a ramane in fruntea topurilor timp de 6 saptamani.

Tot intr-o zi de 28 noiembrie, in 1988, tabloul lui Pablo Picasso – Acrobatul si micul arlechin se vindea pentru 21 de milioane de lire sterline la o licitatie din Londra. Pictura a fost una dintre multele pe care Adolf Hitler le-a vandut in 1939, in incercarea lui de “a curata” Germania de unele dintre “imaginile perturbatoare” create de pictori ca Pablo Picasso si Marc Chagall.

Sursa: magicfm.ro

ro_RO

Fii la curent cu noutățile

Fii la curent cu cele mai noi știri! Abonează-te la newsletterul nostru.

Te-ai abonat cu succes la newsletter. Îți mulțumim.