S-a întâmplat pe 28 mai

28 mai este a 148-a zi din an. Astazi soarele rasare la ora 05:36 si apune la ora 20:49.

Pe 28 mai 1742, la Londra se deschidea prima piscina acoperita din lume. Avea lungimea de 13 metri si, in schimbul a 21 de silingi, iti puteau petrece intreaga zi in piscina si primeai, daca vroiai, si lectii de inot.

Intr-o zi de 28 mai 1918, Armenia si-a proclamat independenta de stat.

 Tot intr-o zi de 28 mai 1918 Azerbaidjanul si-a proclamat independenta.

Pe 28 mai 1936 matematicianul englez Alan Turing a trimis spre publicare articolul “Despre numerele calculabile cu aplicatii in Entscheidungsproblem”, articol in care a introdus conceptul de masina Turing, un dispozitiv abstract simplu de manipulare a simbolurilor, capabil de a simula logica oricarui algoritm rulat de un calculator.

In anul 1937 pe 28 mai este fondata actuala fabrica Volkswagen, de catre Adolf Hitler.

La data de 28 mai 1959, Able si Baker erau primele maimute care se intorceau tefere din spatiu, dupa un zbor suborbital la bordul rachetei balistice Jupiter. Able, o maimuta rhesus care cantarea putin mai mult de 3 kg, a murit la 4 zile dupa aterizare, din cauza unei reactii la anestezic in timpul unei operatii de scoatere a unui electrod. “Baker”, insa, o maimuta-veverita de 310 grame originara din America de Sud, a trait pana in 1984, la Centrul Spatial din Alabama.

Pe 28 mai 1971 a fost lansata statia interplanetara sovietica „Marte-3″; a devenit satelit artificial al acestei planete la 2.XII.1971 si a depus pe suprafata ei primul agregat automat care a comunicat date stiintifice din mediul martian.

La data de 28 mai 1977 era inaugurat Muzeul Tropaeum Traiani si replica monumentului triumfal roman de la Adamclisi, restaurat de un grup de specialisti romani.

Intr-o zi de 28 mai, in 1999, la Milano, in Italia, dupa 22 de ani de munca de restaurare atenta, “Cina cea de taina” pictata de Leonardo da Vinci putea fi din nou vazuta de public. Pictura murala, una dintre cele mai celebre din istoria universala a artelor, se gaseste in fosta sala de mese a bisericii dominicane “Santa Maria delle Grazie” din Milano. Restaurarea a readus la lumina detalii necunoscute de secole. Da Vinci a inceput lucrarile la aceasta pictura in 1495 si le-a finalizat in 1498. Prima refacere frescei a avut loc in 1726, lucrarea a fost din nou restaurata intre anii 1886 si 1895 si mai apoi intre anii 1978 si 1999, deoarece fusese grav deteriorata. In 1980, impreuna cu biserica si cu manastirea dominicana, opera lui Leonardo Da Vinci a fost declarata de catre UNESCO parte din patrimoniul umanitatii. Cina cea de taina, a lui Leonardo da Vinci, a rezistat miraculos in timpul bombardamentului din 1943, din cel de al doilea razboi mondial, peretele fiind neatins de bombe. Eforturile de a conserva capodopera lui da Vinci sunt imense. Vizitatorii care merg la Milano pentru “Cina cea de taina” au voie sa admire pictura numai 15 minute, iar grupurile care intra in biserica sunt de maxim 25 de oameni. Acestia trebuie sa treaca printr-un sistem de filtrare pentru ca lucrarea lui Leonardo sa nu fie expusa la poluare si praf. 320.000 de vizitatori pe an pot vedea “Cina cea de taina”, in conditiile in care cererile de vizitare sunt de 4 ori mai mari.

sursa: magicfm.ro, a1.ro, infoazi.ro

ro_RO

Fii la curent cu noutățile

Fii la curent cu cele mai noi știri! Abonează-te la newsletterul nostru.

Te-ai abonat cu succes la newsletter. Îți mulțumim.