S-a întâmplat pe 27 septembrie

La mulți ani, Dumitru Prunariu! Este primul cosmonaut român, acesta s-a năcut pe 27 septembrie 1952. La 14 mai 1981 a devenit primul și singurul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic. A participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos” și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute.

Dumitru Prunariu

Este de profesie inginer aeronautic. A fost pe rând ofițer inginer în cadrul Comandamentului Aviației Militare, șef al Aviației civile române, președinte al Agenției Spațiale Române, ambasador al României în Federația Rusă, președintele Consiliului de ne-militarizare a spațiului cosmic din cadrul ONU. În prezent are gradul de general maior (cu 2 stele) în rezervă.

La 27 septembrie 1389 s-a născut Cosimo de Medici (Cosimo cel Bătrân), primul membru al familiei de bancheri Medici care a ajuns la conducerea republicii florentine (din 1434); protector al literaturii şi artelor; întemeietor al bibliotecii Laurenziana.

Tot dintr-o zi de 27 septembrie, din anul 1461, datează prima mențiune documentară a căii Giurgiului, important drum comercial, care legă orașul dunărean de Transilvania.

Pe 27 septembrie 1825, în Anglia se inaugura prima linie de cale ferată din lume, linie ce făcea legatura între orașele Stockton și Darlington.

La data de 27 septembrie 1905, Albert Einstein publica studiul “Depinde inerția unui corp de conținutul lui de energie?” în Annalen der Physik. Această lucrare cuprinde conceptul care mai târziu va fi simbolizat de celebra relație E = mc2.

Pe 27 septembrie 1909 avea loc inaugurarea oficială a portului Constanța; primele amenajări datează din anii 1857-1860; finalizarea lucrărilor a fost condusa de inginerul Anghel Saligny.

În 1910, pe 27 septembrie, avea loc primul raid aerian din România; aviatorul Aurel Vlaicu parcurgea traseul Slatina-Piatra Olt, în cadrul unor manevre militare de toamnă.

Într-o zi de 27 septembrie 1917 a apărut, la Bucureşti, “Scena”, “ziar zilnic de teatru, muzică, literatură, artă şi sport” (până la 11 noiembrie 1918), la care au colaborat Liviu Rebreanu, Tudor Arghezi, Gala Galaction şi Camil Petrescu.

În 1962, pe 27 septembrie, se înființa Universitatea din Timișoara (în prezent, Universitatea de Vest).

În 1998, pe 27 septembrie, o piesă de teatru scrisa în urmă cu 400 de ani, al cărei personaj principal este regele Edward al III-lea, era oficial recunoscuta de experti ca fiind o lucrare a lui William Shakespeare.

sursa: magicfm.ro, wikipedia.ro

ro_RO

Fii la curent cu noutățile

Fii la curent cu cele mai noi știri! Abonează-te la newsletterul nostru.

Te-ai abonat cu succes la newsletter. Îți mulțumim.