S-a întâmplat pe 26 iunie

Astazi 26 iunie este ziua drapelului national al Romaniei. Ziua Drapelului National a fost instituita pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, cand Guvernul revolutionar a decretat ca Tricolorul – rosu, galben si albastru – sa reprezinte steagul national al tuturor romanilor; cele trei culori impartite in mod egal reprezinta principiul egalitatii, orientarea culorilor in sus semnifica verticalitatea, cifra trei este numarul perfect, pe langa tara noastra mai existand alte trei tari europene traditionale cu steagul tripartit in mod egal si vertical: Franta, Italia si Belgia.

Pe 26 iunie 1241 a fost fondat orasul Hanovra (Germania).

La 26 iunie 1599 era incheiat un nou tratat intre Tara Romaneasca si Transilvania; Mihai Viteazul a acceptat suzeranitatea lui Andrei Bathory, iar acesta a recunoscut domnia ereditara in familia lui Mihai Viteazul.

In 1886, pe 26 iunie, chimistul francez Henri Moissan descoperea fluorul, fiind distins pentru aceasta cu Premiul Nobel. Fluorul este cel mai electronegativ dintre toate elementele din sistemul periodic. Este folosit la fabricarea izolatorilor electrici, a maselor plastice cu inertie mare si a unor lubrifianti. Fluorul se mai utilizeaza la prevenirea aparitiei cariilor dentare, dar si in industria atomica.

La data de 26 iunie 1906, in localitatea franceza Le Mans, 32 masini concurau pentru prima data la primul Grand Prix din lume.

Intr-o zi de 26 iunie 1945 a fost semnată Carta Natiunilor Unite (intrata in vigoare la 24 octombrie 1945) si statutul Curtii Internationale de Justitie, la San Francisco.

Tot in 1974, pe 26 iunie erau utilizate codurile de bare intr-un supermarket american. Primul produs cu cod de bare scanat si inregistrat a fost un pachet de 10 lame de guma de mestecat cu aroma de fructe. Astazi, acest pachetul de guma de mestecat este expus la Muzeul Smithsonian.

sursa: magicfm.ro, a1.ro