S-a întâmplat pe 2 octombrie

Într-o zi de 2 octombrie 1939 se năștea unul dintre cei mai importanți cântăreți români de muzică ușoară, Dan Spătaru. A fost o personalitate a lumii muzicale românești, care a rezistat timpului, ne-a învățat să-i acceptăm slăbiciunile și a reușit să-și lase amprenta timbrului vocal în memoria fiecăruia dintre noi.

Dan Spătaru

Ne-a încântat cu un lung sir de slagare: „Țărăncuță, țărăncuță”, „Nici o lacrimă”, „Nu-ți șade bine când plângi”, „Nu m-am gândit la despărțire”, „Oare, oare, îți pare rău”, „În rândul patru”, „Drumurile”. Dan Spătaru a bătut, în Cuba, recordul la aplauze: 16 minute și 19 secunde: „prin 1967 am fost la un festival internațional în Cuba, la Varadero, unde sunt trecut în Cartea Recordurilor pentru aplauze: 16 minute și 19 secunde!“

Tot într-o zi de 2 octombrie, în 1409, era atestată cea mai veche pisanie românească (inscripție sculptată, de obicei în piatră, sau pictată, așezată la intrarea sau pe frontispiciul unor clădiri), cea de la biserica Streisângeorgiu, Hunedoara.

Într-o zi de 2 octombrie, în 1836, biologul britanic Charles Darwin se întorcea în Anglia după o expediție de cercetare în oceanele Atlantic și Pacific, expediție care a durat cinci ani. Naturalistul britanic a călătorit în Brazilia, Insulele Galapagos și Noua Zeelanda, cercetând flora și fauna din zonă. Informațiile au fost extrem de prețioase pentru demonstrarea teoriei evoluției. Darwin și-a prezentat pentru prima dată concluziile adunate în timpul acestei expediții în lucrarea științifică publicată în 1859 și care a avut ca titlu “Originea speciilor prin selecție naturală sau păstrarea raselor favorizate în lupta pentru existență”. În cele 57 de luni cât a durat expediția, Darwin a adunat un vast material geologic, paleontologic, zoologic, botanic, etnografic etc. Observațiile și reflecțiile făcute i-au permis nu numai formularea teoriei evoluționiste, ci și a altor teorii privind mișcarea scoarței terestre, formarea recifilor coraligeni, a insulelor vulcanice. Cu alte cuvinte, nu numai speciile evoluează, ci și Pământul se modifică în timp. Cercetatorul a demonstrat primul, în urma experimentelor făcute, materialitatea lumii vii. Totodată, el a fost cel care a lansat în premieră ideea originii animale a omului, arătând că urmașul acestuia a fost maimuța, în cartea “Originea omului și selecția sexuală” pe care a prezentat-o în anul 1871. Teoria sa a influențat enorm cercetarea, însă a fost dur crititicată de către Biserică, aceasta ținând să apere teoria creaționistă.

La 2 octombrie 1930, Henry Ford pune piatra de temelie pentru Uzinele Ford din Köln.

Pe 2 octombrie 1984, cei trei cosmonauți sovietici Leonid Denisovich Kizim, Vladimir Alekseyevich Solovyov și Oleg Jurjewitsch Atkow reveneau după 237 zile pe Pământ. A fost, până atunci, una dintre misiunile cu zilele cele mai multe petrecute de cosmonauți, la bordul stației spațiale Salyut 7.

ro_RO

Fii la curent cu noutățile

Fii la curent cu cele mai noi știri! Abonează-te la newsletterul nostru.

Te-ai abonat cu succes la newsletter. Îți mulțumim.