S-a întâmplat pe 2 august

Într-o zi de 2 august 1951 se năștea marele actor de teatru și film, Marcel Iureș. Marcel Iureș a primit de două ori titlul de cel mai bun actor de teatru din România.

foto: intactimages.ro

Activitatea sa artistică este legată în principal de teatru. Din 1995, Marcel Iureș este președinte al Fundației Cultural Artistice Teatrul ACT, punând bazele celei de-a doua scene independente de teatru din România.Din 2004 este președintele Festivalului Internațional de Film Independent “Anonimul”.

Cariera internațională a lui Marcel Iureș este legată de câteva roluri în filme, dintre care cele mai cunoscute: Amen, Războiul lui Tom Hart, Misiune: Imposibilă, Interviu cu un vampir: Cronicile Vampirului și Pacificatorul.

În 1891, pe 2 august, s-a născut Mihail Jora, compozitor şi dirijor, membru titular al Academiei Române, profesor şi Rector al Academiei Regale de Muzică din Bucureşti. Şi-a numit cele peste o sută de partituri “Cântece”, pentru a sugera caracterul românesc şi particularităţile specifice care despart aceste lucrări de tradiţia liedului german, reprezentat în special de compoziţiile lui Schubert, Schumann şi Brahms.

Uniunea Criticilor Muzicali îi poartă numele şi organizează anual la Bucureşti “Concursul Naţional de Interpretare Muzicală Mihail Jora”. Numele Mihail Jora îl poartă şi Studioul de Concerte al Palatului Radio, cea mai mare sală de concerte simfonice şi corale din România. A murit la data de 10 mai 1971.

Într-o zi de 2 august, în anul 1769, era “botezat” unul dintre cele mai cunoscute orașe din lume cu numele de Loa Angeles. Gaspar de Portola, un căpitan spaniol, și Juan Crespi, un preot Franciscan, se opreau în drumul lor spre San Diego într-un loc de care s-au îndrăgostit și au decis să îi spuna Nuestra Senora la Reina de Los Angeles de Porciuncula (Porciuncula fiind o capelă în Italia). Los Angeles, cunoscut ca L.A. ori în mod colocvial [the] „City of Angels” (Orașul Îngerilor), este cel mai mare oraș din statul California și al doilea ca mărime a populației din Statele Unite, fiind întrecut doar de New York City. Apariția căilor ferate, precum și celebra “Goană după aur” a adus în aceste ținuturi foarte mulți emigranți. Stabilirea după 1913 aici a marilor studiouri cinematografice va avea efectul unei explozii a afacerilor, cea ce va aduce acestui oraș numele de țară făgăduinței. Los Angeles este unul dintre cele mai importante centre culturale, științifice, educaționale, tehnologice și comerciale ale lumii. A fost gazda a două ediții a Jocurilor Olimpice, în 1932 și 1984. L.A. este gazda a numeroase instituții de renume mondial într-o multitudine de domenii profesionale și culturale. În mod special, orașul Los Angeles este liderul mondial al producerii și difuzarii mijloacelor de divertisment accesibile tuturora, filme, programe de televiziune și înregistrări de muzică. Los Angeles este unul dintre cele mai cosmopolite locuri ale lumii. Oameni de pretutindeni au fost constant atrași de calitatea sa de oraș deosebit, vremea sa extrem de blândă, poziționarea sa geografică de-a lungul a ceea ce se numește geografic Pacific Rim Gateway, stilul de viață vibrant, energia ce pare a se degaja de pretutindeni și de speranța realizării visului american (American Dream).

La 2 august 1932 s-a născut actorul irlandez Peter O’ Toole. Acesta este cunoscut pentru rolurile memorabile din Lawrence al Arabiei (Lawrence of Arabia), Cum să furi un milion sau (How to Steal a Million), Praf de stele (Stardust).

foto: guardian.co.uk

În 1936, pe 2 august începea ediția a XI-a a Jocurilor Olimpice – Berlin, Germania (2 august – 16 august); România a obținut o medalie de argint.

Pe 2 augus 1969 avea loc vizita lui Richard Nixon (primul președinte american la București) în România.

În 1997, pe 2 august, la Catedrala greco-catolică “Sfânta Treime” din Blaj erau depuse osemintele marelui iluminist român Ioan Inocențiu Micu (Klein), personalitate marcantă a Școlii Ardelene, aduse de la Roma după 230 de ani de la moartea sa. Aveau loc cu acest prilej ceremonii religioase, cu participarea înalților prelați ai Bisericii greco-catolice. Ramășițele pământești ale episcopului greco-catolic au fost reînhumate în catedrală în octombrie 1997.

 

sursa: magicfm.ro, wikipedia.ro

ro_RO

Fii la curent cu noutățile

Fii la curent cu cele mai noi știri! Abonează-te la newsletterul nostru.

Te-ai abonat cu succes la newsletter. Îți mulțumim.