S-a întâmplat pe 16 ianuarie

Intr-o zi de 16 ianuarie, in 1412, celebra familie Medici primea prestigiosul rol de bancher oficial al papei.

Pe 16 ianuarie 1492, prima gramatica a limbii spaniole ii era prezentata reginei Isabela I.

Intr-o zi de 16 ianuarie, in 1605, aparea la Madrid prima parte a celebrei lucrari semnate Miguel de Cervantes  Don Quijote de la Mancha (foto), capodopera literaturii spaniole. Prima parte s-a bucurat de un mare succes la public si a fost considerate un eveniment literar. In scurt timp s-a tradus in principalele limbi europene si in prezent este una dintre operele cu cele mai multe traduceri din lume. La inceput, intentia lui Cervantes a fost aceea de a combate popularitatea atinsa de cartile cavaleresti, satirizandu-le prin povestea unui mic nobil din La Mancha care pierduse contactul cu lumea reala, crezandu-se un cavaler in cautare de aventuri. Pentru Cervantes, stilul romanelor cavaleresti era deplorabil, iar istoriile povestite absurde. Cu toate acestea, pe masura ce opera avansa, Cervantes a trecut de la scopul sau initial la scopul de a reflecta societatea din timpul sau si a medita asupra comportamentului uman. Prima editie avea doar 400 de exemplare, iar editorul a decis ca majoritatea sa fie trimise in America, pentru ca spera ca acolo sa se vanda cu un pret mai mare. In august 1605, la Madrid aparea deja a doua editie, iar alte editii erau deja prezente la Lisabona si Valencia. Continuarea romanului apare abia in 1615. Cartea sa considerate de multi critici drept primul roman modern si una dintre cele mai valoroase opere ale literaturii universale. Don Quijote de la Mancha il transforma pe Cervantes in unul dintre cei mai mari autori ai literaturii occidentale, alaturi de Dante, Shakespeare, Michel de Montaigne sau Goethe. Influenta lui in literatura universala a fost atat de mare incat limba spaniola moderna a fost numita „limba lui Cervantes”.

In 1885, pe 16 ianuarie, aparea noul organ de presa junimist “Romania libera”, ce reflecta grupul junimist intrat in Camere la alegerile din noiembrie 1884.

La 16 ianuarie 1920 intra in vigoare un amendament la Constitutia S.U.A. care interzicea fabricarea si consumul bauturilor alcoolice (“Legea prohibitiei”), in vigoare pana la 5 decembrie 1933.

Tot intr-o zi de 16 ianuarie, in 1921, aparea in cinematografe unul dintre cele mai emotionante filme realizate de Charlie Chaplin in rolul Charlot – The Kid (Piciul). Alaturi de Chaplin, in film apare copilul Jackie Coogan, care va deveni unul dintre favoritii Hollywood-ului si va juca pana in 1984, anul mortii sale.

La 16 ianuarie 1946, George Calinescu incepea la Facultatea de Litere din Universitatea Bucuresti cursul “Istoria literara ca stiinta inefabila si sinteza epica” cu lectia de deschidere intitulata “Sensul clasicismului”.

Pe 16 ianuarie 1964, pe Broadway, in New York, avea premiera musicalul Hello, Dolly!, cu Carol Channing in rolul principal Se va juca de 2.844 de ori.

In 1969, pe 16 ianuarie, studentul ceh Jan Palach, in varsta de 20 de ani, isi dadea foc, la Praga, langa cladirea Muzeului National, pentru a protesta impotriva invaziei armatei sovietice.

Tot intr-o zi de 16 ianuarie, in 1979, Cher divorta de Gregg Allman, cu care se casatorise in 1975 si se separasera in 1977. Cei doi au un fiu – Elijah Blue Allman.

In 1988, pe 16 ianuarie, Tina Turner intra in Cartea Recordurilor, dupa ce sustinuse un concert in fata a 182.000 de persoane in Rio de Janeiro – cea mai mare audienta pentru un artist pana la acea data.

Pe 16 ianuarie 1991 era lansata operatiunea militara “Furtuna in desert” (ora 3.00, ora Bagdadului) pentru eliberarea Kuwaitului, invadat la 2 august 1990 de Irak. Avea loc primul atac aerian declansat de coalitia internationala (S.U.A., Marea Britanie, Arabia Saudita, Kuwait) impotriva Irakului.

La 16 ianuarie 2000, premierul britanic Tony Blair se opunea posibilitatii ca muzicianul Mick Jagger sa devina cavaler, considerand ca nu este demn pentru acest titlu si nu este un model care promoveaza valorile familiei. Totusi, trei ani mai tarziu, pe 12 decembrie 2003, Jagger va fi facut cavaler de catre Printul de Wales, pentru servicii aduse muzicii.

sursa: magicfm.ro

ro_RO

Fii la curent cu noutățile

Fii la curent cu cele mai noi știri! Abonează-te la newsletterul nostru.

Te-ai abonat cu succes la newsletter. Îți mulțumim.