S-a întâmplat pe 15 mai

La 15 mai, 1838, s-a nascut pictorul roman Nicolae Grigorescu (“Autoportret”; “Car cu boi”; “Sfanta Treime”). Este primul dintre fondatorii picturii romane moderne, urmat de Ion Andreescu si Stefan Luchian. Nicolae Grigorescu a devenit un simbol pentru tinerele generatii de artisti care, in primele decenii ale secolului al XX-lea, cautau sa identifice si sa aduca la lumina valorile spiritualitatii romanesti.

Intr-o zi de 15 mai, in 1718, la Londra, avocatul James Puckle patenta prima mitraliera din lume, botezata “Defence Gun”. 

Tot intr-o zi de 15 mai, 1859 s-a nascut fizicianul Pierre Curie, laureat al Premiului Nobel pentru fizica in 1903.

La 15 mai, 1868 participantii la adunarea comemorativa de la Blaj, organizata cu prilejul aniversarii a doua decenii de la revolutia din 1848-1849, au adoptat un act politic – “Pronunciamentul de la Blaj” -, in care protestau fata de dualismul austro-ungar si desfiintarea autonomiei Transilvaniei.

Anul 1877, 15 mai, avea sa apara la Bucuresti cotidianul politic si literar “Romania Libera”, sub conducerea lui Dimitrie August Laurian.

Intr-o zi de 15 mai, 1891 s-a nascut dramaturgul si romancierul Mihail Bulgakov: “Maestrul si Margareta”, “Inimă de câine”.

Pe 15 mai 1928, in Statele Unite se lansa desenul animat “Plane Crazy”, al lui Walt Disney. In filmul animat de 6 minute, celebrul personaj Mickey Mouse (foto) si prietena acestuia, Minnie, apareau pentru prima data in public.

Intr-o zi de 15 mai, in 1930, Ellen Church devenea prima stewardesa din lume. Meseria de insotitor de bord era destinata, pana atunci, exclusiv barbatilor. Primii stewarzi au fost angajati in anul 1926, in Statele Unite. Rolul lor nu era clar stabilit: trebuiau sa incarce bagaje, sa verifice bilete, iar in timpul zborului serveau gustari si bauturi. Abia dupa cativa ani li s-a cerut stewarzilor sa detina cunostinte de prim-ajutor si notiuni marinaresti. Ellen Church, o asistenta medicala din San Francisco care detinea licenta de zbor, neputandu-se angaja ca pilot din cauza politicii discriminatorii a companiilor aeriene, i-a convins pe sefii unei companii sa apeleze la serviciile infirmierelor pentru a-i ajuta pe clienti sa uite de frica de zbor. Ea le propusese managerilor celei mai mari companii aviatice americane sa mareasca echipajul aeronavelor, introducand, pentru fiecare cursa, o insotitoare de zbor care sa serveasca si sa indrume pasagerii, sa stie sa ofere primul ajutor si sa intervina in caz de incendiu. Ideea ei a fost imediat acceptata, calatorii s-au dovedit incantati de atentia noilor stewardese, iar departementele de marketing au inceput sa exploateze acest aspect. Pentru inceput, insa, Ellen si alte 7 colege de-ale ei, infirmiere, au urcat la bordul avioanelor care faceau curse regulate intre Chicago si San Francisco, in 1930.

In 1940, pe 15 mai, ciorapii din nylon erau pusi in vanzare pentru prima data, in Statele Unite. Magazinele din New York care vindeau asemenea ciorapi au fost luate cu asalt, iar in ziua lansarii s-au vandut 4 milioane de perechi. Doi ani mai tarziu, cand America a intrat in cel de-Al II-lea Razboi Mondial, ciorapii de nylon erau oferiti de soldatii americani englezoaicelor pe care vroiau sa le impresioneze. 

La data de 15 mai 1989, exploratorul britanic Robert Swan obtinea originalul “record al polilor”. In 1989, exploratorul britanic Robert Swann a ajuns la Polul Nord, dupa ce in 1986 ajunsese la Polul Sud, devenind prima persoana care a reusit sa vada ambii poli ai Pamantului. Daca prima expeditie a facut-o singur, la cea de-a doua au participat 7 exploratori din sase tari. 

In anul 1991 Edith Cresson a devenit prima femeie prim-ministru a Frantei.

Pe 15 mai 1997, Oasis era prima trupa care incerca sa puna capat pirateriei de pe internet. Formatia a incercat sa inchida un site care continea versuri, melodii si fotografii, toate postate fara acordul artistilor.

sursa: magicfm.ro, mediafax.ro, a1.ro

ro_RO

Fii la curent cu noutățile

Fii la curent cu cele mai noi știri! Abonează-te la newsletterul nostru.

Te-ai abonat cu succes la newsletter. Îți mulțumim.