S-a întâmplat pe 15 ianuarie

In ziua de 15 ianuarie 1850 se nastea la Botosani, Mihai Eminescu (foto)  (n. 15 ianuarie 1850, Botoșani – d. 15 iunie 1889, Bucuresti) a fost un poet, prozator si jurnalist roman, socotit de cititorii romani si de critica literara postuma drept cea mai importanta voce poetica din literatura romana.

Poetul avea o buna educatie filosofica, opera sa poetica fiind influentata de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antica, de la Heraclit la Platon, de marile sisteme de gindire ale romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant (de altfel Eminescu a lucrat o vreme la traducerea tratatului acestuia Critica ratiunii pure, la indemnul lui Titu Maiorescu, cel care ii ceruse sa-si ia doctoratul in filosofia lui Kant la Universitatea din Berlin, plan nefinalizat pina la urma) si de teoriile lui Hegel.

Radacina ideologica principala a gindirii sale economice sau politice era conservatoare; de altfel poetul a fost o figura marcanta a acestui partid politic, iar prin articolele sale publicate mai ales in perioada in care a lucrat la Timpul a reusit sa-i deranjeze pe cîțiva lideri importanti din acest mare partid care au lansat sloganul, celebru in epoca, „Ia mai opriți-l pe Eminescu asta!”. Publicistica eminesciana ofera cititorilor o radiografie a vietii politice, parlamentare sau guvernamentale din acea epoca; in plus ziaristul era la nevoie si cronicar literar sau teatral, scria despre viata mondena sau despre evenimente de mai mica importanta, fiind un veritabil cronicar al momentului.

Intr-o zi de 15 ianuarie, in 1834, se deschidea, pe langa Societatea Filarmonica din Bucuresti, “Scoala de muzica vocala, de declamatie si de literatura”, ce avea menirea de a pregati actori calificati. Directorul scolii era Ion Heliade Radulescu.

In 1870, pe 15 ianuarie, Ministrul de Externe adresa marilor puteri europene o nota prin care cerea recunoasterea oficiala a denumirii de Romania.

Pe 15 ianuarie 1880, era votata Legea pentru infiintarea Casei de Economii.

La 15 ianuarie 1883 aparea, la Iasi, revista Recreatii stiintifice (pana in anul 1888), care a marcat dezvoltarea matematicii in Romania.

Tot intr-o zi de 15 ianuarie, in 1892, James Naismith publica regulamentul jocului de baschet. James Naismith, pedagog, medic, preot prezbiterian si antrenor canadian, este considerat inventatorul jocului de baschet, primul care a introdus casca de protectie in fotbalul american si primul antrenor care a format si condus o echipa de baschet de 5 jucatori.

In 1913, pe 15 ianuarie, era inaugurata prima linie telefonica dintre Berlin si New York.

La 15 ianuarie 1936 era finalizata constructia primei cladiri acoperite complet cu sticla, cladirea Owens-Illinois Glass Company din Toledo, Ohio.

Pe 15 ianuarie 1943, Mihai Antonescu, viceprim-ministru si ministru de externe al Romaniei ii propunea omologului sau italian, contele Galeazzo Ciano, iesirea simultana din razboi a Italiei, Romaniei si Ungariei. Propunerea va fi repetata in vara aceluiasi an, fara rezultate.

Tot intr-o zi de 15 ianuarie, in 1990, prin Decizia civila nr.4 a Tribunalului Municipiului Bucuresti, Partidul National Liberal reaparea oficial in viata politica romaneasca.

Pe 15 ianuarie 2001, se nastea proiectul colaborativ Wikipedia, bazat pe o idee a lui Jimmy Wales. Wikipedia este o enciclopedie pe Internet generala, in mai multe limbi, avand continut deschis tuturor pentru utilizare si dezvoltare; este dezvoltata prin colaborarea voluntara a unui mare numar de persoane si administrata de fundatia non-profit Wikimedia. Editia in limba engleza, cea mai dezvoltata dintre versiuni, a depasit in anul 2007 pragul de 2 milioane de articole, iar numarul de articole in toate limbile a depasit 9 milioane. Editia in limba romana are in prezent aproximativ 155000 de articole.

Astazi, in Romania se sarbatoreste Ziua Culturii Nationale (din 2011).

ro_RO

Fii la curent cu noutățile

Fii la curent cu cele mai noi știri! Abonează-te la newsletterul nostru.

Te-ai abonat cu succes la newsletter. Îți mulțumim.