S-a întâmplat pe 14 februarie

Intr-o zi de 14 februarie, in 1076, Papa Grigore al VII-lea ii anatemizaza pe episcopii reuniti in sinodul de la Worms si il excomunica pe Henric al IV–lea. Prin acest act, supusii au fost dezlegati de juramantul de credinta prestat regelui.

In 1851, pe 14 februarie, se infiinta, la Paris, Junimea romana, societate politica si culturala a tinerilor studenti romani din Paris, indrumati de N. Balcescu, C.A.Rosetti.

Intr-o zi de 14 februarie, in 1888, era inaugurat Ateneul Roman (foto). Cladirea a fost construita intre anii 1886 si 1888, dupa planurile arhitectului francez Albert Galleron, pe baza de subscriptie publica, sub lozinca „Dati un leu pentru Ateneu”. Banii au fost stransi in urma organizarii unei loterii nationale (500.000 de bilete in valoare de un leu), iar apelul a fost adresat de catre naturalistul Constantin Esarcu, fondatorul Societatii Ateneul Roman. Conceputa de arhitectul francez Albert Galleron, dupa cercetarile stiintifice si indicatiile lui Alexandru Odobescu, revizuite si completate de specialisti romani (Al. Orascu, Ion Mincu, Ion Socolescu, Grigore Cerkez, Cucu Starostescu), cladirea de forma circulara s-a datorat valorificarii fundatiilor deja existente din Gradina Episcopiei ce urmau sa serveasca ridicarii unui circ. Terenul pe care s-a ridicat Ateneul Roman apartinea familiei Vacarestilor. Cladirea este precedata de un peristil, sprijinit pe sase coloane ionice. Sub peristil se afla cinci medalioane in mozaic care ii reprezinta pe cinci mari domnitori ai tarii: Neagoe Basarab, Alexandru cel Bun, regele Carol I, Vasile Lupu si Matei Basarab. Constructia se termina cu o cupola bogat decorata.

Se pare ca acustica exceptionala a cavitatii sonore, proprii Ateneului Roman, a plasat sala printre cele mai reusite constructii de acest gen nu doar din Europa, ci din intreaga lume. Ateneul Roman este sediul Filarmonicii „George Enescu”. Altadata, in Ateneul Roman se afla si Pinacoteca Statului. Fondul de tablouri a fost preluat de actualul Muzeu National de Arta al Romaniei. In perioada antebelica, aleile Gradinii Ateneului erau impodobite cu busturile care reprezentau mari oameni politici, de cultura sau artisti romani, dar acestea nu s-au pastrat, fiind distruse in anii regimului communist.

Pe 14 februarie 1929, erau infiintate Camerele de Comert si de Industrie din Romania.

La 14 februarie 1946 incepea sa functioneze primul calculator electronic ENIAC, conceput in 1943, la Universitatea din Pennsylvania.

In 1966, pe 14 februarie, in publicatia New York Times aparea „Apelul catre poporul si Congresul S.U.A.”, prin care profesorii din 69 de universitati cereau incetarea interventiei americane in Vietnam.

Pe 14 februarie 1973, David Bowie lesina in timpul unui concert la “Radio City Music Hall” in New York.

La 14 februarie 1996, Biblioteca Apostolica a Vaticanului aproba pentru Arhivele Statului roman microfilmarea unor documente referitoare la istoria Romaniei.

In 1998, pe 14 februarie, piesa My Heart Will Go On a lui Celine Dion stabilea un record, fiind difuzata de 116 milioane de ori la posturile de radio din S.U.A.

Pe 14 februarie 2002 avea loc repatrierea ramasitelor pamantesti ale lui Carol al II-lea si ale ultimei sale sotii – Elena Lupescu.

In 2003, pe 14 februarie, cateva casete furate, cu inregistarile de pe “White Album” si “Abbey Road” ale trupei Beatles, au fost gasite de politisti in Australia. Fusesera scoase la vanzare, iar anuntul era dat intr-un ziar local.

Astazi este Ziua Sfantului Valentin, ziua darurilor si a iubirii, sarbatorita mai ales in Europa Occidentala si in Statele Unite.

Sursa: antena3.ro, mediafax.ro, magicfm.ro

ro_RO

Fii la curent cu noutățile

Fii la curent cu cele mai noi știri! Abonează-te la newsletterul nostru.

Te-ai abonat cu succes la newsletter. Îți mulțumim.