S-a întâmplat pe 12 septembrie

Pe 12 septembrie 1919 în România, la Cluj Napoca, este înființată Universitatea Regele Ferdinand I. Vasile Pârvan a inaugurat în 3 noiembrie 1919 cursurile universității, iar la 1 februarie 1920 regele Ferdinand al României a proclamat în mod solemn crearea acestei universități. Primul rector al noii universități românești a fost Sextil Pușcariu.

Regele Ferdinand I al României

Într-o zi de 12 septembrie, în anul 490 i.Hr., avea loc victoria grecilor asupra perșilor în Bătălia de la Marathon. Bătălia de la Marathon, între armata persană care invadase Grecia continentală și o alianță a orașelor-stat (polisuri) grecești, a fost un episod hotărâtor din cadrul Războaielor medice, fiind prima dată când perșii au fost înfrânți decisiv într-o bătălie deschisă. Bătălia de la Marathon a marcat sfârșitul primei invazii a perșilor în Grecia, aceștia fiind siliți să se retragă în Asia. Deși războaiele dintre greci și perși au continuat, cu unele întreruperi, încă mulți ani, bătălia de la Marathon a demontat mitul invincibilității persane, pregătind terenul pentru următoarele bătălii victorioase ale grecilor, de la Salamina și Plateea.

Pe 12 septembrie 1659, oastea Țării Românești condusă de Mihnea al III-lea cucerea Giurgiul și Braila și va începe răscoala antiotomană.

În 1683, pe 12 septembrie, avea loc sfârșitul asediului otoman asupra Vienei. Armata germano-polonă condusă de ducele Carol de Lorena și de regele Jan Sobieski învingeau în apropiere de Viena oastea marelui vizir Kara Mustafa.

La data de 12 septembrie 1789, Jean-Paul Marat publica primul numar al ziarului L’Ami du peuple.

În 1935, pe 12 septembrie, milionarul american Howard Hughes stabilea un record de viteza la bordul avionului proiectat de el.

La data de 12 septembrie 1940, în peștera de la Lascaux, Franța, erau descoperite picturi rupestre preistorice de către patru tineri francezi care își căutau câinele rătăcit. Picturile rupestre dateaza din paleoliticul superior.

Pe 12 septembrie 1992, Mae Jemison, astronaut și fizician, devenea prima femeie de culoare care a ajuns în spațiu, fiind membră în echipajul navetei Endeavor.

La 12 septembrie 1993, la Washington a fost semnat acordul asupra autonomiei Zonei Gaza din oraşul Ierihon, intitulat ”Declaraţie de principii cu privire la aranjamentele interimare de autonomie”. Acordul a fost semnat de primul ministru al Israelului Yitzak Rabin şi de preşedintele OEP, Yasser Arafat. Garanţi ai acordului au fost SUA şi Rusia.

sursa: magicfm.ro, wikipedia.ro