S-a întâmplat pe 10 mai

La data de 10 mai 1881, Carol I de Hohenzollern–Sigmaringen (foto) era incoronat Rege al Romaniei, iar tara noastra devenea regat. Dupa proclamarea Regatului, Carol I l-a desemnat ca mostenitor al tronului pe Ferdinand, cel de-al doilea fiu al fratelui sau mai mare. Prin aceasta se asigura continuitatea Dinastiei de Hohenzollern pe tronul Romaniei.

Intr-o zi de 10 mai, in 1499, era publicata prima harta geografica a lui Amerigo Vespucci.

Pe 10 mai 1503, Cristofor Columb descoperea Insulele Cayman si le denumea Las Tortugas, datorita numeroaselor broaste testoase care se gaseau acolo.

In 1774, in Franta, murea Ludovic al XV-lea denumit “Cel Mult Iubit” si Ludovic al XVI-lea devenea rege al Frantei si al Navarrei. Este ultimul reprezentant al Absolutismului francez, ucis in timpul Revolutiei Franceze.

La data de 10 mai 1824 avea loc inaugurarea muzeul National Gallery din Londra.

Pe 10 mai 1858 avea loc, la Paris, Conferinta celor sapte puteri privind organizarea Principatelor Romane, din punct de vedere social, politic si administrativ.

In 1866, pe 10 mai, Locotenenta Domneasca il aducea la putere pe tanarul de numai 27 de ani, Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. Carol I al Romaniei depunea juramantul in fata Parlamentului Romaniei.

Tot intr-o zi de 10 mai, in 1906, aparea, la Bucuresti, ziarul “Neamul Romanesc”, sub conducerea lui Nicolae Iorga.

In 1924, pe 10 mai, Comisia interimara a Primariei din Braila hotara sa incheie un contract cu actorii C. Marculescu si Mihai Fotino pentru infiintarea unui teatru permanent. S-a acordat o subventie anuala de 1.500.000 lei. Actul respectiv prevedea sa se prezinte saptamanal sase spectacole, dintre care doua matineuri, unul fiind gratuit pentru scolari. Dupa doua decenii de la acest moment (1969), teatrului brailean i se va atribui numele “Maria Filotti”, de la actrita de renume national.

Pe 10 mai 1927 era incheiat Concordatul dintre Romania si Cetatea Vaticanului (a intrat in vigoare la 7.07.1929).

Intr-o zi de 10 mai, in 1936, avea loc inaugurarea oficiala a Muzeului Satului din Bucuresti. Deschiderea oficiala a Muzeului Satului a avut loc in prezenta regelui Carol al II-lea, iar pentru public, cu o saptamana mai tarziu, la 17 mai 1936, concomitent cu cea a intregului parc Herastrau (rod al unei ample lucrari peisagistice si de hidroamelioratii desfasurate intre 1932-1937, care au condus la aparitia unei salbe de lacuri si a multor spatii recreative). In discursul inaugural, profesorul D. Gusti sublinia ca Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” este un muzeu original, care nu a fost creat dupa modelul muzeelor in aer liber existente la acea vreme in Europa, acestea fiind, dupa opinia lui, “prea etnografice” si “in mare masura romantice”. Noul muzeu trebuia “sa placa nu numai ochiului, ci si sa infatiseze lucruri adevarate”, el fiind, in viziunea sa, “un sat-muzeu”, sinteza a tuturor satelor din intreaga Romanie. In anii `30, in Europa, existau doar doua muzee in aer liber: Muzeul Skansen din Stockholm (Suedia, 1891) si Muzeul Bigdo din Lillehamer (Norvegia ). In tara noastra, la vremea respectiva, isi avea deschise portile, pentru public, Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Parcul “Hoia”, de la Cluj, fondat in 1929 de catre profesorul Romulus Vuia. In Romania, ideea crearii unui muzeu in aer liber se infiripa inca din cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea. In 1867, Alexandru Odobescu, eminent om de cultura, propunea prezentarea, in cadrul Expozitiei Universale de la Paris, intr-un pavilion special amenajat, a unor monumente de arhitectura populara. In etapa sa de inceput, intre 1936-1940, Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” dispunea de 6.5 hectare de teren. Pe acest teren au fast amplasate 33 de complexe autentice, transferate din satele cercetate: case cu anexe gospodaresti, o biserica (din Dragomiresti, jud. Maramures), troite, instalatii tehnice, fantani si un scranciob. Dispunerea lor s-a facut dupa un plan elaborat de dramaturgul si scenograful V. I. Popa. Acest plan, care in buna masura este valabil si astazi, tinde sa reproduca harta Romaniei, prin gruparea monumentelor de arhitectura si de tehnica populara dupa criteriul vecinatatii geografice a localitatilor de provenienta, in sectoare reprezentand marile provincii istorice ale tarii.

In 1940, pe 10 mai, in Marea Britanie, Winston Churchill devenea prim ministru.

La data de 10 mai 1947, Presedintele S.U.A., Harry Truman, ii conferea sefului statului roman, la acea data Regele Mihai I, cel mai inalt ordin american, ca o recunoastere a contributiei pe care Romania a adus-o la cauza Natiunilor Unite.

Tot intr-o zi de 10 mai, in 1981, Francois Mitterrand devenea primul presedinte socialist al Frantei.

Pe 10 mai 1994, Nelson Rolihlahla Mandela depunea juramantul, devenind primul presedinte de culoare al Africii de Sud. Ca presedinte, Mandela a format Comisia pentru adevar si reconciliere, pentru a investiga incalcarile drepturilor omului sub apertheid si a avut numeroase initiative menite sa imbunatateasca standardul de viata al populatiei de culoare din Africa de Sud. In 1996, a ratificat o noua constitutie a Africii de Sud. Mandela s-a retras din politica in iunie 1999, la varsta de 80 de ani.

sursa: mediafax.ro, magicfm.ro, a1.ro

ro_RO

Fii la curent cu noutățile

Fii la curent cu cele mai noi știri! Abonează-te la newsletterul nostru.

Te-ai abonat cu succes la newsletter. Îți mulțumim.