S-a întâmplat pe 1 martie

Astazi, in Romania, se sarbatoreste Martisorul.

Originile sarbatorii martisorului nu sunt cunoscute exact, dar se considera ca ea a aparut pe vremea Imperiului Roman, cand Anul Nou era sarbatorit in prima zi a primaverii, in luna lui Marte (zeul razboiului, al fertilitatii si al vegetatiei). Culorile martisorului isi au semnificatiile in aceeasi perioada, albul insemnand pace, iar rosu — razboi. Cercetarile arheologice din Romania au scos la iveala amulete asemanatoare cu martisorul datand de acum aproximativ 8.000 de ani, cand se crede ca amuletele formate din pietricele vopsite in alb si rosu erau purtate la gat. In prezent, martisorul este purtat intreaga luna martie, dupa care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede ca aceasta va aduce belsug in casele oamenilor. Se zice ca daca cineva isi pune o dorinta in timp ce atarna martisorul de pom, aceasta se va implini. In unele judete ale Romaniei, martisorul este purtat doar primele doua saptamani. In localitatile transilvanene martisoarele sunt atarnate de usi, ferestre, de coarnele animalelor domestice, pentru a speria duhurile rele. In Dobrogea martisoarele sunt purtate pana la sosirea cocorilor, apoi aruncate in aer pentru ca fericirea sa fie mare si inaripata. In zona Moldovei pe 1 martie se ofera martisoare baietilor de catre fete, acestia oferind la randul lor fetelor martisoare in ziua de 8 martie. Obiceiuri asemanatoare se pot intalni in zona Balcanilor, in Bulgaria, Macedonia si Albania.Tot intr-o zi de 1 martie, in 1562, peste 1.000 de hughenoti erau masacrati de catre catolici in Wassy, Franta. Acesta este considerat momentul in care au inceput razboaiele religioase franceze.

La 1 martie 1565 era fondat orasul Rio de Janeiro (in portugheza „rau de ianuarie”) din sud-estul Braziliei. Orasul este celebru pentru plajele sale Copacabana si Ipanema, pentru imensa statuie a lui Isus Cristos Mantuitorul („Cristo Redentor”) de pe muntele Corcovado si pentru carnavalul sau anual.

Pe 1 martie 1746, Constantin Mavrocordat, domnul Tarii Romanesti, clerul inalt si boierii hotarau eliberarea din serbie a rumanilor fugiti, care se reintorc in tara. Taranii vor ramane totusi dependenti economic de boieri, fiind obligati sa presteze boierului 12 zile de claca, in Tara Romaneasca, si 24 de zile in Moldova.

In 1788, pe 1 martie, s-a nascut Gheorghe Asachi, carturar enciclopedist si scriitor al inceputurilor literaturii romane, sprijinitor al stiinţei si artelor, intemeietor si deschizator de drumuri in invatamant, teatru, presa (m. 1869).

La 1 matrie, 1810 s-a nascut Frederic Chopin, compozitor si pianist polonez. (m. 17 octombrie 1849).

1812  s-a nascut Nicolae Kretulescu, medic si om politic, membru al Academiei Romane; a intocmit primul „Manual de anatomie descriptiva” in limba romana; in urma stradaniior lui, in ianuarie 1842, s-a deschis Scoala de Mica Chirurgie de la Coltea (m. 26 iunie 1900).

Pe 1 martie, 1837 s-a nascut scriitorul Ion Creanga (m. 31 dec 1889).

In 1867, pe 1 martie, aparea primul numar al „Convorbirilor literare”, organ de presa al „Junimii”– grupare condusa de Titu Maiorescu. Tot intr-o zi de 1 martie, in anul 1872, era infiintat primul parc national din lume, Yellowstone, in Statele Unite. Intins pe teritoriul a trei state federale nord americane, Yellowstone National Park este unul dintre cele mai mari parcuri nationale din lume. Printre caracteristicile faimoase ale parcului Yellowstone se numara prezenta frecventa a izvoarelor termale si a geyserelor, precum si existenta unor animale ca bizonul, ursii grizzli si lupii. In anul 1978, Yellowstone a fost declarat patrimoniu mondial UNESCO.

Pe 1 martie 1896, savantul francez Henri Becquerel descoperea radioactivitatea naturala. In afara de Premiul Nobel pentru Fizica, Antoine Henri Becquerel a primit si alte forme de recunoastere, cum ar fi faptul ca dupa numele sau a fost denumita unitatea de masura pentru radioactivitate (Bequerel, prescurtat: Bq), numele lui este gravat pe o placa comemorativa impreuna cu alte 72 de nume ilustre pe Turnul Eiffel, iar un crater de pe Luna, precum si un crater de pe Marte au primit tot numele sau.

In 1907, pe 1 martie, isi incepua activitatea Serviciul de urgenta „Salvarea”, din initiativa dr. Mina Minovici.

La 1 martie 1944 avea loc premiera piesei „Steaua fara nume”, de Mihail Sebastian, la Teatrul Alhambra din Bucuresti. 

 

Tot pe 1 martie, 1958 a fost creat Parlamentul European, for consultativ al Uniunii Europene.Pe 1 martie 1994, Nirvana dadea ultimul concert, la The Terminal Einz din Munchen, Germania.In 1999, pe 1 martie, Romania devenea parte a Conventiei de echivalare a diplomelor in domeniul invatamantului superior in Europa.

La 1 martie 2001, guvernul elvetian interzicea utilizarea in hrana animalelor a alimentelor continand faina de carne si oase.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ro_RO

Fii la curent cu noutățile

Fii la curent cu cele mai noi știri! Abonează-te la newsletterul nostru.

Te-ai abonat cu succes la newsletter. Îți mulțumim.