S-a întâmplat pe 1 februarie

Intr-o zi de 1 februarie, in 1600, Mihai Viteazul (foto) semna “Tratatul de inchinare si credinta” fata de Rudolf al II-lea, imparat al Germaniei si rege al Poloniei si Ungariei. In schimbul recunoasterii suveranitatii sale, Rudolf al II-lea i-a fagaduit lui Mihai Viteazul ajutor si a garantat domnia ereditara in linie barbateasca.

In 1789, pe 1 februarie, era ales primul presedinte al S.U.A., George Washington, general si om de stat american, militant si factor activ in obtinerea independentei fata de Regatul Unit a coloniilor din America de Nord. Este foarte cunoscut prin prezenta pe bancnota de 1 dolar.

Pe 1 februarie 1814 Lordul Byron publica “Corsarul”, povestea unui capitan de pirati care este dispus sa riste iubirea vietii sale pentru a salva un sclav dintr-un harem turcesc.

La 1 februarie 1823, intr-un memoriu, vornicul Mihail Sturdza folosea, pentru prima data in viata politica a Tarilor Romane, notiunea de “conservator”, pentru a desemna tendintele marii boierimi de a pastra vechile stari de lucruri.

In 1847, pe 1 februarie, se inaugura Teatrul de la Copou din Iasi, cu “Batalia moldovenilor cu cavalerii teutoni la Marienburg”, tablou vivant de Gheorghe Asachi, si “Vicontele de Letorier”, vodevil de Bayard si Dumanoir. Teatrul Parc-Copou este un teatru de repertoriu, un teatru creator de spectacole si recitaluri de poezie, cu stagiune artistica permanenta, care formeaza un mediu artistic in conditii libere, intr-un decor special.

La 1 februarie 1861 incepea sa functioneze, la Bucuresti, Arsenalul Armatei. Primul avion militar de conceptie si constructie romaneasca a fost proiectat de inginerul aviator Aurel Vlaicu si realizat la Arsenalul Armatei.

Tot intr-o zi de 1 februarie, in 1880, Ion Luca Caragiale publica, de ziua lui, in “Convorbiri literare”, farsa intr-un act “Conu Leonida fata cu reactiunea”. Piesa sarjeaza pe micul functionar la pensie, etern de partea puterii, care doreste republica pentru a avea pensie si leafa, si nu concepe revolutia decat cu aprobarea autoritatilor

Pe 1 februarie 1884 era publicata prima editie a Oxford English Dictionary. Acesta oferea toate definitiile imaginabile in contexte diferite pentru limba engleza si cuprindea mai mult de 100.000 de intrari.

In 1896, pe 1 februarie, avea loc, la Torino, premiera mondiala a operei “Boema” de Puccini. Opera este in patru acte, avand ca loc de desfasurare Cartierul Latin, Paris, in anul 1830.

La 1 februarie 1914 intra in functiune prima instalatie centralizata feroviara din Romania, pe linia Bucuresti-Ploiesti.

In 1968, pe 1 februarie, era infiintata Scoala de Agenti de Politie „Vasile Lascar” Campina.

1974, 1 februarie, este ziua in care  Ilie Năstase este declarat cel mai bun tenismen al anului 1973 şi este distins, la New York, cu “Racheta de aur”.

In 1991, pe 1 februarie, Romania obtinea statutul de “invitat special” in Consiliul Europei. La 7 octombrie 1993 a avut loc ceremonia de aderare a Romaniei ca membru cu drepturi depline.

Pe 1 februarie 1995 intra in vigoare Acordul de asociere a Romaniei la Uniunea Europeana (Acordul a fost semnat la 1 februarie 1993).

In 2008, pe 1 februarie, Agentia spatiala NASA anunta ca “Across the Universe” al Beatles-ilor este primul cantec care va fi transmis in spatiu, prin intermediul unei retele de antene, orientate catre Steaua Nordului, la 431 de ani distanta de Pamant.

sursa: magicfm.ro