S-a întâmplat pe 1 august

Pe 1 august 1945 s-a născut marele artist, Tudor Gheorghe. Cântăreț, compozitor și actor român, Tudor Gheorghe ne încântă cu muzica sa încă din anul 1969, atunci când a debutat cu spectacolul  “Menestrel la curțile dorului”.

foto: jurnalul.ro

Au urmat o serie lungă de spectacole, mai ales după anul 1989, artistul putându-se exprima liber lansând o serie de albume precum:  1999 – Reîntoarcerea, 2000 – Suflet De Roman, 2000 – Mie-mi pasă, 2001 – Primăvara. Simfonic, 2001 – Toamna. Simfonic, 2002 – Pe-un franc poet, și lista continuă.

Marin Sorescu îl caracterizează foarte bine:

De fiecare dată cînd îl ascult – și asta se întîmplă des – Tudor Gheorghe îmi confirmă bănuiala că poezia românescă – populară și cultă – poate mișca munții.(…) Problema mea, inhalînd prin toți porii melodia ființei sale, este cum să-mi stapînesc o lacrimă de dragoste, admirație și mîndrie că poate exista acest fenomen pe care, vorba lui Grigore Vieru, îmi e mai ușor să-l pup.

Într-o zi de 1 august, în 1774, englezul Joseph Priestley anunța descoperirea oxigenului. Oxigenul este un element chimic din tabelul periodic având simbolul O și numarul atomic 8. Este un gaz. Oxigenul (O2) reprezintă 21% din aer și este un element esențial pentru supraviețuirea tuturor viețuitoarelor de pe Pământ. Există totuși bacterii care pot trăi fără prezența oxigenului (de exemplu, bacteriile sulfuroase). Oxigenul este cel mai răspândit element de pe planetă, găsindu-se atât în stare liberă cât și sub formă de compuși. În stare liberă, oxigenul se află fie sub formă moleculară în aer (21%), fie sub formă de ozon (O3) în straturile superioare ale atmosferei. Oxigenul este un gaz incolor, inodor, insipid și puțin solubil în apă. Este de 1,1 ori mai greu decât aerul.

La 1 august 1498, Cristofor Columb devine primul european care vizitează Venezuela.

Pe 1 august 1714 Dimitrie Cantemir a devenit primul român, membru al unui înalt for științific internațional – Academia din Berlin.

În 1834 pe 1 august a intrat în vigoare Legea de Abolire a Sclaviei din 1833, prin care se abolea sclavia în întregul Imperiul Britanic.

Tot într-o zi de 1 august, în 1901 vede lumina tiparului primul tratat consacrat istoriei limbii române, “Histoire de la langue roumaine”, de Ovid Densuşanu.

În 1915, pe 1 august, s-a născut Gellu Naum, poet, prozator şi dramaturg, considerat cel mai important reprezentant român al curentului suprarealist şi unul dintre ultimii mari reprezentanţi ai acestuia pe plan european:”Castelul orbilor”, “Zenobia”, “Cartea cu Apolodor”.

La 1 august 1921 a fost creată Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga.

Tot într-o zi de 1 august, 1952 s-a născut  actorul, regizorul, caricaturistul și scriitorul român, Horațiu Mălăele. Telntul artistului Mălăele s-a exprimat la începuturi prin desen. A avut prima expoziţie personală de desene la casa de cultură din oraşul natal, Târgu Jiu, în clasa a 12-a. Intenţiona sa urmeze Institutul de Arte Plastice din capitală dar a absolvit în 1975 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, la clasa profesorului Octavian Cotescu. A fost repartizat la Teatrul Naţional din Piatra Neamţ si a jucat în spectacole ca Tinereţe fără bătrâneţe de Eduard Covalli, cu rolul lui Dorde pentru care a primit premiul de interpretare, în Slugă la doi stăpâni de Carlo Goldoni, Muntele de D.R. Popescu, Eulenspiegel de Charles de Coster, etc.

S-a mutat în capitală și a jucat pe scenele Teatrelor Nottara, Odeon, Naţional, Bulandra din capitala, în roluri ca Fadinard din Palăria florentină de Eugene Labiche, Profesorul din Lecţia de Eugen Ionescu, Vanea din Unchiul Vanea de A.P. Cehov, Tartaglia din Regele Cerb de Carlo Gozzi, etc. Din 1982 a regizat spectacole de teatru ca O sărbătoare princiară de Theodor Mazilu, Puricele de Georges Faydeau, Carlo contra Carlo de Paul Ioachim, pentru care a obţinut premiul Festivalului Comediei Romaneşti in 1994, Hotel de Tray Cooney, etc.

A debutat in cinematografie in anul 1974, cu filmul Muntele ascuns. A regizat 2 episoade din serialul TV Ministerul comediei, apoi filmele Palaria și Nunta mută.

A expus in peste 30 de expoziţii caricaturile pe care le realizează, a publicat cartea autobiografică Horaţiu despre Malaiele

La 1 august 1981 s-a lansat postul de televiziune MTV, odată cu difuzarea primului său videoclip, Video Killed the Radio Star al formației The Buggles.

sursa: magicfm.ro, wikipedia.ro, a1.ro, jurnalul.ro

ro_RO

Fii la curent cu noutățile

Fii la curent cu cele mai noi știri! Abonează-te la newsletterul nostru.

Te-ai abonat cu succes la newsletter. Îți mulțumim.