Revista Felicia: Ionuţ Budişteanu, un geniu al informaticii

Articol publicat în Revista Felicia în data de 25 noiembrie 2010, în cadrul campaniei “tineri talentați”, derulată deRevista Felicia și Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României

Descoperirea inteligenţei artificiale, atât pe partea de algoritmi, cât şi de software, l-a atras ca un magnet. Iar atunci când este întrebat despre realizările cu care se poate mândri, Ionuţ aminteşte, cu modestie, schema complexă de anti-piratare a unui software, implementată în proiectul YahooPass sau viruşii şi „caii troieni” realizaţi de el pentru baza de date americană MegaSecurity. Cele 25 de distincţii, premii I şi ll, ar putea fi pentru alţii semne ale reuşitei. Pentru el sunt doar etape în formarea sa ca un mare informatician.

Lucrează în folosul copiilor
Lucrează în limbaje de programare avansate precum Delphi, Pascal şi C++, iar cu ajutorul acestora a creat numeroase softuri utilitare sau educaţionale. La doar 16 ani, tânărul a creat programe care pot fi folosite pentru accesarea la distanţă a unui calculator, util în supravegherea unui copil, sau care au capacitatea de a recunoaşte scrisul de mână, chipurile sau vocile. Un alt proiect la care a lucrat este cel folosit pentru localizarea calculatoarelor furate. “Control Education” este un alt soft care permite E-LEARNING la distanţă.
În 2010 Ionuţ Budişteanu a fost premiat la Olimpiada Internaţională a Invenţiilor Informaticii din Statele Unite şi a obţinut admiraţia celei mai mari asociaţii informatice la nivel internaţional: Association for Computing Machinery. Pentru ridicarea premiului, Ionuţ a fost invitat în luna iunie 2010 la Festivitatea de premiere organizată în San Francisco, „un eveniment echivalent Premiilor Nobel, dar în domeniul  calculatoarelor”, după afirmă tânărul informatician.
Noi proiecte
Pentru viitor, tânărul pregăteşte noi proiecte. Unul dintre ele, un program de tip messenger care identifică dacă spui adevărul sau nu cu o probabilitate de 70%. De asemenea, poate arăta dacă cel care utilizează acest program este vesel sau trist. Logarea se va face şi ea în mod ingenios – cu amprentă.
În curând, Ionuţ promite să ne prezinte un program de inteligenţă artificială care va contribui la securitatea instituţiilor care beneficiază de pază şi supraveghere. Aplicaţia a fost deja evaluată de profesorii universitari români specializaţi în software care i-au acordat lui Ionuţ premiul I, la Iaşi, în cadrul Simpozionului Internaţional «Universul Ştiinţelor». Acelaşi program va fi prezentat în luna decembrie 2010, la o conferinţă în Elveţia, la care Ionuţ Budişteanu va participa în calitate de câştigător al unui premiu oferit de Google la concursul «Infoeducaţie», faza naţională.
Mai multe detalii şi fotografii cu Ionuţ Budişteanu sunt disponibile pe blogul său, la adresa: https://www.fundatiadanvoiculescu.ro/ionutbudisteanu