Conferința WEBDIDACTICA: „Beneficiile scrisului de mână, în era educației digitale” – Invitație pentru profesori, părinți și copii

Conferința WEBDIDACTICA: „Beneficiile scrisului de mână, în era educației digitale” - Invitație pentru profesori, părinți și copii

A cincea conferință WEBDIDACTICA din 2023 este organizată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, în data de 26 iulie.

Tema acestei ediții este: „Beneficiile scrisului de mână, în era educației digitale”. Înscrierea și participarea la această conferință sunt gratuite iar cei interesați se pot înscrie până pe 25 iulie, inclusiv, pe www.fundatiadanvoiculescu.ro.

Conferința face parte din proiectul inițiat de FDVDR, intitulat „Școala Viitorului”, se adresează părinților, profesorilor, dar și tinerilor fiind doar unul dintre proiectele prin care FDVDR se aliniază tendințelor internaționale în educație, prin combinația între modern și tradițional.

Vorbim despre încurajarea tinerilor să se folosească de tabletele electronice pentru a scrie de mână.

Beneficiile dovedite ale scrisului de mână, mai ales pentru ciclul primar de învățământ, au condus la reintroducerea acestei materii în programa școlară, în mai multe țări care inițial renunțaseră la scrierea cursivă.

Participanții au avut ocazia să afle informații relevante de la specialiști și experți în tehnologie și psihologie precum:

• Dănuț Eremenco, expert în tehnologie pentru Educație,
  • Gabriela Maalouf, psiholog,
  • Cătălin Anghelache, Neuro Change Practitioner, Revista Psychologies România,
  • Alexandra Chiriac, medic neurolog la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” din Iași,
  • Petre Crăciun, scriitor de literatură pentru copii, jurnalist.

Societatea modernă beneficiază de avantajele tehnologiei, care ne ajută să comunicăm mult mai rapid și mai ușor, cu ajutorul telefonului, al calculatorului și al altor mijloace digitale.

Cu toate acestea, cercetările ne arată faptul că, scrisul de mână are o importanță majoră în dezvoltarea unor abilități cruciale, atât în rândul copiilor, cât și în rândul persoanelor adulte.

Conferința WEBDIDACTICA: Caligrafia și relația sa cu Inteligența Emoțională

Într-o eră în care adulții încep să uite efectiv cum se scrie de mână, în cadrul conferinței participanții vor putea afla în ce măsură această activitate pe cale de dispariție, respectiv caligrafia, ajută la îmbunătățirea inteligenței emoționale.

Experții educaționali invitați la conferință sunt experții educaționali și vor prezenta importanța digitalizării și beneficiile pe care le are exersarea scrisului de mână.

WEBDIDACTICA: Scrisul de mână, influențe diverse asupra personalității

Specialiștii spun că a scrie de mână nu este doar o activitate care aduce doar beneficii cognitive. Actul fizic de a scrie presupune că nu mai există în jurul nostru distrageri digitale.

Când scriem, din paginile caietului nu iese nicio notificare de pe Facebook și nici vreun email urgent.

Astfel, ideile au libertatea să curgă, ceea ce determină un flux creativ natural. Stiloul sau pixul și hârtia ne permit să gândim mai liber și facilitează ceea ce se numește brainstorming.

Mai mult decât atât, funcțiile din creier care gestionează învățarea sunt stimulate de mișcarea pe care o face mâna atunci când scrie. Atunci când pixul modelează litere pe hârtie se creează o experiență senzorială care oferă creierului cârlige ce facilitează asimilarea tiparelor de învățare.

Prin actul de a scrie se activează mai multe simțuri, iar experiențele senzoriale conectează părțile creierului care determină asimilarea de noțiuni noi.

Pe de altă parte, scrisul formează o parte de neînlocuit a culturii și identității unui popor. Stilurile de scriere de mână sunt unice pentru fiecare individ, în funcție de cultura din care provine și nu pot fi replicate sau înlocuite de alternative digitale, care înseamnă până la urmă uniformizare. Grafologii arată ca exista o legătură strânsă între stilul scrierii de mână și personalitate.

Participanții vor fi incluși într-o tombolă cu premii atractive. Extragerea va avea loc, pe data de 27 iulie, ora 12:00, pe baza listei celor care au urmărit, în timp real conferința,pe canalul de Youtube al FDVDR și se va transmite live, pe pagina de facebook a FDVDR. Marele premiu va fi o tabletă grafică oferită de WACOM.

REGULAMENT TOMBOLĂ

Partenerii FDVDR în cadrul conferinței WEBDIDACTICA: „Beneficiile scrisului de mână, în era educației digitale” sunt:

• WACOM,
  • Newline,
  • Revista Psychologies România.