Premieră: Elevii performanţi pot face doi ani de studii într-un singur an şcolar

Elevii care fac performanţă pot termina şcoala mai repede. Ei au posibilitatea să facă doi ani de studii într-un singur an dacă dovedesc că sunt capabili. Profesorii spun că elevii excepţionali trebuie încurajaţi, dar promovarea a doi ani de studiu într-un singur an şcolar să fie permisă doar acelor copii care au fost supuşi unei evaluări psihopedagogice riguroase.

Ministrul Educaţiei supune dezbaterii publice un proiect care prevede că elevii de gimnaziu şi liceu pot să facă doi ani de studii într-un singur an şcolar. Condiţiile sunt ca aceştia să aibă rezultate excepţionale şi capacitatea de a se integra într-o clasă cu elevi de vârstă mai mare.

 

Părinţii trebuie să depună o cerere, în anul şcolar precedent, cel mai târziu cu 15 zile înainte de încheierea acestuia la unitatea de învăţământ la care este înscris elevul.

 

Elevul va susţine un test transdiciplinar, iar dosarul său va fi evaluat ulterior de Consiliul Profesoral al şcolii după ce obţine:

 

-avizul psihologului şcolar;

-avizul medicului şcolar;

-avizul profesorului pentru învăţământ primar / dirigintelui;

-avizul a cel puţin 50% dintre profesorii clasei;

-punctajul obţinut la testul transdisciplinar, de cel puţin 80% din punctajul total al testului.

 

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei spun că noua Lege a Educaţiei clarifică modul în care elevii performanţi pot să solicite să promoveze doi ani de studii deodată.

 

“Nu e o noutate. Era posibil ca un elev promoveze doi ani de studiu într-un singur an, încă din 1998, însă doar pentru elevii olimpici. Elementul de noutate e că acum orice elev cu performanţe poate accelera acest proces şi în plus are nevoie de avizul medicului, psihologului şi Consiliului Profesoral. Deci e nevoie de acordul profesorilor care predau la clasa din care face parte elevul şi de o evaluare psihologică pentru a fi siguri că elevul face faţă”, spun reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

 

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar spun că deşi vechea lege permitea ca elevii să facă doi ani de studii într-un an, nu exista o metodologie clară.

 

Sursa: realitatea.net

ro_RO

Fii la curent cu noutățile

Fii la curent cu cele mai noi știri! Abonează-te la newsletterul nostru.

Te-ai abonat cu succes la newsletter. Îți mulțumim.