Patrimoniul României în UNESCO: Protejarea moștenirii culturale prin educație

educatie, scoala de vara 02023

Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României derulează, în această perioadă, un program național complex de educație dedicat elevilor, intitulat Școala de Vară FDVDR. Programul este gratuit și vine în completarea programei școlare, se adresează copiilor și tinerilor cu vârste între 8 -16 ani și se desfășoară pe parcursul a șapte săptămâni tematice, în perioada 10 iulie – 27 august.

În această săptămână, copiii și tinerii înscriși au avut ocazia să învețe despre Patrimoniul Național UNESCO. De asemenea, au înțeles semnificația și importanța acestor tradiții pentru comunități și au explorat practicile culturale legate de alimentație, meșteșuguri și meșteri populari.

Patrimoniul României în UNESCO reprezintă unul dintre cele mai prețioase bogății culturale și naturale ale țării. Înscris în lista patrimoniului mondial, acesta conferă o importanță deosebită pentru conservarea și promovarea valorilor istorice, arhitecturale și tradiționale. De asemenea, recunoașterea lor internațională în cadrul UNESCO sporește potențialul turistic și promovează cunoașterea și înțelegerea culturii românești în întreaga lume.

„Scopul lecției este să stimuleze interesul cursanților cu privire la importanța conservării și protejării patrimoniului cultural și natural și să îi sensibilizeze cu privire la diversitatea culturală și istorică din întreaga lume.

Lecția începe cu o scurtă prezentare a UNESCO, agenție specializată a ONU pentru Educație, Știință și Cultură, creată, în 1945, cu scopul promovării păcii și cooperării între țări, în aceste domenii, precum și a obiectivelor sale majore, care includ accesul universal la educație de calitate, protejarea patrimoniului cultural și natural al umanității, sprijinirea libertății presei și a exprimării, sprijinirea cercetării științifice, dezvoltarea tehnologică și inovarea pentru rezolvarea problemelor globale, precum și promovarea diversității culturale și dialogul intercultural pentru consolidarea înțelegerii și respectului reciproc între diferite popoare.

După acest moment sunt abordate aspecte legate de noțiunea de patrimoniu și diversele sale tipologii (natural/cultural/imaterial), urmate de exemplificări din România” spune Codrin Tăut, expert comisa de Cultură CNR UNESCO și profesor în cadrul programului Școala de Vară FDVDR, săptămâna UNESCO.

Educarea tinerei generații în legătură cu Patrimoniul României în UNESCO este crucială pentru păstrarea și aprecierea moștenirii culturale și naturale a țării.

Prin cunoașterea și înțelegerea valorii acestor bunuri, tinerii își dezvoltă un sentiment de apartenență la istoria și identitatea națională. Învățând despre monumentele istorice, siturile arheologice și tradițiile autentice, ei devin ambasadori ai patrimoniului, transmițând aceste cunoștințe generațiilor viitoare. Educația în acest domeniu stimulează spiritul de conservare și protejare a patrimoniului, prevenind riscul pierderii iremedabile a unor valori inestimabile pentru cultura românească.

O vacanță cu educație, dar și cu distracție

La cursurile Scolii de Vară FDVDR s-au înscris mii de copiii și tineri, care trăiesc atât România cât și în alte țări, precum: Canada, Belgia, Franța, Republica Moldova. Temele activităților Școlii de vară FDVDR, recomandate de specialiști de top în educație, acoperă domenii diferite, interesante pentru generațiile actuale, și vor dezvolta abilitățile și nivelul de cunoștințe ale participanților. Vorbim despre cursuri de limbi străine, IT, editare foto, leadership, matematică și fizică distractivă, etc.

Temele din săptămânile următoare sunt în aceeași măsură educative, atractive și interactive

• 21-25 iulie – Săptămâna leadership-ului și educației financiare în care copii vor putea învăța noțiuni de dezvoltare personală educație financiară și antreprenoriat.
  • 24-28 iulie: Săptămâna UNESCO, pentru copii cu vârste între 8 -16 ani  este săptămâna patrimoniului național în care copiii vor putea afla informații inedite despre obiceiuri și tradiții populare, muzică și dansuri tradiționale, arte și meșteșuguri.
  • 31 iulie- 04 august  este Săptămâna lecturii și comunicării în care participanții vor afla despre ceea ce înseamnă fake news, vor învăța despre cum să își dezvolte abilitățile de comunicare în public sau cele de lectură.
  • 7-11 august  este Săptămâna matematicii și fizicii distractive în care copiii vor putea participa la un super atelier de matematică distractivă, vor învăța fizică distractivă și vor descoperi tainele logicii și filosofiei
  • 14-18 august este Săptămâna caligrafiei și scrierii creative în care copii vor putea învăța despre scrierea digitală pe tabletă grafică dar și tips & tricks pentru un scris ordonat.
  • 21-25 august este Săptămâna leadership-ului și educației financiare în care copii vor putea învăța noțiuni de dezvoltare personală educație financiară și antreprenoriat.

Educație cu parteneri de nădejde

Partenerii acestui program educațional sunt:

• ITLevel,
  • Fischer International,
  • WACOM,
  • Newline,
  • Directoratul Național de Securitate Cibernetică,
  • Strigăt pentru Educație,
  • Asociație pentru educație,
  • Roxana Beșcucă,
  • Instant Japanese,
  • Cursuri Digitale ReCreation.

Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține învățarea continuă organizează anual cursuri pe perioada vacanței de vară în cadrul programului Școala de Vară FDVDR. Acest program oferă copiilor români din toată lumea acces gratuit la cel mai complex program de educație extra curriculară din România.

Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României este o organizație non-profit care de peste 30 de ani dezvoltă și implementează proiecte educaționale care susțin, pe termen mediu și lung, dezvoltarea României.

Misiunea Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României este aceea de a promova valorile umane şi profesionale, în domeniul tehnic, științific, social, economic, educațional, cultural şi artistic.

BIROUL DE PRESĂ FDVDR