La nastere, creierul copilului nu este inca pe deplin maturizat. Dar dezvoltarea sa va avea o evolutie spectaculoasa, in special in primele trei luni de viata.

Inteligenta adaptativa

Inteligenta se poate defini ca o capacitate de a invata lucruri noi, de a gasi solutii la probleme care apar pentru prima data, de a se adapta. Pe scurt, este vorba despre intelegerea mediului inconjurator, despre descoperirea treptata a regulilor sale, despre utilizarea informatiilor obtinute in urma studierii lumii inconjuratoare.
Ei bine, toate aceste caracteristici fac parte din  bagajul micului dumneavoastra geniu si, mai mult, ele se dezvolta continuu.

Bebeii invata…

Creierul uman, foarte mare in comparatie cu restul corpului, evolueaza cu o viteza uimitoare: greutatea sa se multiplica de cinci ori in timpul care trece de la nastere si pana la varsta de douazeci de ani. Astfel, la sase luni, creierul atinge jumatate din greutatea pe care o va avea la varsta adulta, la un an – doua treimi, la trei ani – 80%, iar la sase ani – 90%. De ce sa ne mai miram, atunci, ca bebelusii sunt atat de inteligenti si ca invata si acumuleaza informatii extraordinar de repede?

… si uita

Incepand cu saptamana a sasea si pana in saptamana saptesprezece de viata intrauterina, fatul cumuleaza cantitatea nemaipomenita de 250 000 pe minut! La nastere, creierul copilasilor este dotat cu tot bagajul de neuroni de care are nevoie.
Dar apoi… ceva se intampla. Se pare ca numeroase conexiuni neuronale regreseaza dupa nastere, dispar sau se specializeaza. Este ca si cum, pentru a evolua, creierul are nevoie sa se debaraseze de unele conexiuni inutile.
Astfel, pe masura ce bebe creste, abilitatile si reflexele sale anterioare dispar pentru a acumula informatii noi. Ca exemple de astfel de achizitii uitate exista reflexul strangerii (cand palma copilului este atinsa, bebe strange automat pumnul), mersul automat (la varste mici, daca este sustinut de subrat, copilul face pasi in aer), reflexul Moro (automatism care se declanseaza atunci cand bebe se sperie de o miscare brusca sau de un zgomot puternic). Toate dispar dupa o luna sau doua de la nastere.

Un adevarat poliglot

La nastere, micul omulet este, de asemenea, un veritabil poliglot. La sase luni, gangurelile copilasilor sunt identice in orice colt al lumii. Bebe se specializeaza pe limba sa natala catre varsta de 10-12 luni, atunci cand nu mai recunoaste decat cuvintele apartinand limbii materne.
De asemenea, micul geniu, tot la varste foarte mici, poate recunoaste caracteristici lingvistice din zone foarte indepartate. Un experiment foarte interesant a aratat ca sugarii pot deosebi doua sunete diferite din dialectele indiene (care pentru urechea unui adult suna absolut identic).

Dezvoltarea capacitatilor

Abilitatile innascute ale copiilor au nevoie de o permanenta interactiune cu mediul inconjurator pentru a se dezvolta, a se adapta si a se diversifica. De aceea este important ca, inca de la nastere, sa i se vorbeasca celui mic, sa se asocieze cuvintele cu gesturi explicative, sa i se ofere posibilitatea de a-si dezvolta simturile, capacitatile motorii etc.

Sursa: www.nou-nascuti.ro

 

ro_RO

Fii la curent cu noutățile

Fii la curent cu cele mai noi știri! Abonează-te la newsletterul nostru.

Te-ai abonat cu succes la newsletter. Îți mulțumim.