La mulți ani, Victor Rebengiuc!

Victor Rebengiuc s-a născut pe 10 februarie 1933. Unul dintre cei mai mari actori români. A absolvit cursurile UNATC “I. L. Caragiale” din Bucureşti în 1956, clasa prof. Aura Buzescu şi Beate Fredanov.

foto: jurnalul.ro

A susținut tot timpul tinerele talente și cultura națională prin modul unic în care a privit și respectat tot ceea ce a însemnat culură după cum spunea într-un interviu acordat Jurnalului Național:

„ Am avut de învăţat de la fiecare dintre colegii mei şi chiar de la tinerii care vin la teatru cu sufletul deschis. îmi place să lucrez cu tinerii, cu tinerele talente. Munca titanică pe care o depun ei, este plătită cu foarte puţini bani. în ceea ce mă priveşte, vreau să-mi continui activitatea sub aceeaşi lozincă care m-a ghidat şi până acum: iubeşte arta din tine şi nu pe tine în artă.”

Sute de roluri într-o carieră de peste 60 de ani. Printre rolurile sale din teatru se numără: Jim Curry, din “Omul care aduce ploaia”, de R. Nash, în regia lui Liviu Ciulei, Pierre – “Nebuna din Chaillot”, de J. Giraudoux, regia Liviu Ciulei, Walter Lee – “Un strugure în soare”, de L. Hausburry, regia Lucian Pintilie, Orlando – “Cum vă place”, de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei, Tipătescu – “O scrisoare pierdută”, de I. L. Caragiale, regia Liviu Ciulei, Lear – “Regele Lear”, de William Shakespeare, regia Dragoş Galgoţiu, Marat – “Sade”, de Peter Weiss, regia Silviu Purcărete, Claudius – “Hamlet”, de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei.

Printre filmele importante din cariera lui Victor Rebengiuc se numără “Pădurea spânzuraţilor”, în regia lui Liviu Ciulei – premiat la Festivalul de la Cannes, în 1965 -, “Tănase Scatiu”, în regia lui Dan Piţa, “De ce trag clopotele, Mitică?”, în regia lui Lucian Pintilie, “Faleze de nisip”, de Dan Piţa, “Moromeţii”, de Stere Gulea (premii la festivalurile din San Remo – Italia şi Santarem – Portugalia), “Balanţa”, de Lucian Pintilie, şi “Medalia de onoare”, de Călin Netzer.

Numele Rebengiuc este sinonim cu tot ce înseamnă cultură și pasiunea pentru teatru.

ro_RO

Fii la curent cu noutățile

Fii la curent cu cele mai noi știri! Abonează-te la newsletterul nostru.

Te-ai abonat cu succes la newsletter. Îți mulțumim.