Învață sa gândești ca un geniu

“Your best ideas are waiting to be discovered!” (Cele mai bune idei ale tale asteapta sa fie descoperite) era un slogan la o reclama excelenta care nu doar ca isi vindea produsul dar dadea si aripi celor care interactionau cu o simpla imagine. Sloganul ne spune ca toti avem potential si ne invita sa ne vizualizam ideile, care evident ca exista si care, rabdatoare, asteapta la rand o oportunitate sa iasa la suprafata. Noi nu trebuie decat sa le deschidem usa, atat.

De aceeasi parere cu creatorul sloganului de mai sus, este si Michael Mihalko, expert in creativitate.
“Toti suntem nascuti cu abilitatea de a fi creativi” ne incurajeaza Michael, in felul acesta invitandu-ne sa ne cultivam una dintre cele mai roditoare seminte din arsenalul de potentialuri care ne construiesc.

Dar cum se face asta? ar vocifera mintile practice. Raspunsul pare la obiect si suficient de sitematic.
Michael crede ca atunci cand suntem copii si mai exact inainte de a incepe scoala, imaginatia noastra nu este limitata de felul in care “trebuie facute lucrurile” pentru a fi productive. Cand suntem inca mici, ne lasam imaginatia sa zburde si “sufletul” este cel care ne coordoneaza sau mai exact, intuitia. O astfel de calitate se pare ca stiu sa o conserve cei cu idei geniale. Dean Keith Simonton, psiholog social care a studiat persoanele briliante a ajuns la concluzia ca ideile acestora sunt rezultatul a ceea ce se numeste “conceptual blending” (amestec conceptual). Procedura implica punerea laolalta a doua idei complet separate. Un exemplu simplu ar putea fi radio-urile cu ceas.

In mod concret, primul pas in a ne stimula creativitatea este sa emitem cat mai multe idei pe care sa le notam. Thomas Edison a creat aproximativ 3000 de modele nereusite pana a ajuns la ideea finala pe care noi o cunoastem azi sub numele de bec.  Fara a fi dezamagit de nici unul dintre rezultate, incearca sa scrii cat mai multe idei dintre cele care iti vin in minte, inclusiv pe cele care pot parea stupide sau infantile. Cu  cat notezi mai multe idei, cu atat ele vor genera si mai multe idei, ca un bulgare de zapada care coboara si aduna tot mai multa zapada. Se pare ca prima treime dintre idei sunt ideile cu care ne confruntam in mod current iar cele mai interesante idei sunt cele care ne vin in minte in ultima parte a experimentului. Calitatea incepe sa exceada cantitatea.
Pentru ca orice idée noua este de fapt o idée veche modificata, incearca sa te joci cu ideile aplicand diverse metode: subsituie, combina, adapteaza, contextualizeaza, exagereaza, limiteaza, inverseaza. Ia in calcul fiecare idee si incearca sa  “te joci” cu ea.
Toate aceste proceduri te invita sa ai diferite perspective ale aceleasi idei, te invita sa incerci sa gandesti ca un geniu.
Sursa de inspiratie: Revista Psychologies, editia UK, septembrie 2011.

Sursa: www.psiho.eu

ro_RO

Fii la curent cu noutățile

Fii la curent cu cele mai noi știri! Abonează-te la newsletterul nostru.

Te-ai abonat cu succes la newsletter. Îți mulțumim.