Influența televizorului în alimentația copilului

Numarul de ore peterecute de copii in fata televizorului, a computerului sau a altor dispozitive media, a crescut cu mult in defavoarea activitatilor fizice de joaca si recreere. In urmatoarele randuri, va prezentam cateva motive pentru care ar trebui sa renuntati la privitul la TV, in avantajul copilului, dar implicit si a dumneavoastra:

Privitul la televizor nu consuma energie, ba din contra, se stie ca reduce rata metabolismului sub nivelul de repaus. Si anume, copiii vor consuma mai putine calorii stand in fata televizorului decat atunci cand dorm!

Consuma timpul care ar putea fi folosit pentru miscare. Un copil sedentar poate deveni obez, chiar daca mananca mai putin decat un copil activ. Televizorul incurajeaza sedentarismul si petrecerea timpului liber intr-un mod pasiv.

Stand in fata televizorului si urmarind desene animate, filme si alte emisiuni, ai tendinta sa pui mana pe o punga de chipsuri sau snacksuri. Acestea sunt hipercalorice, si sunt departe de a fi sanatoase. Ba mai mult, copiii vad si mesajele publicitare, si sunt atrasi imediat de imagine, nu de contextul in care produsul respectiv apare.

Pentru a echilibra efectul dezastros al marketingului alimentar asupra preferintelor copilului, este util sa le explici principiile unei alimentatii sanatoase si cum sa identifice corect un mesaj promotional asa-zis ʺsanatosʺ.

Copiii care petrec mai mult timp de 4 ore pe zi in fata televizorului sunt frecvent supraponderali pentru ca accepta mai greu in alimentatie fructele, legumele si mancarea sanatoasa. In loc de acestea, ei prefer bauturile dulci si deserturile. Mai mult de atat, ei prefera sa ia masa in fata televizorului. Pana il veti dezobisnui pe copil de acest obicei, puteti incerca macar sa-l obisnuiti a manca sanatos.

Puteti incepe cu un suc de fructe natural, acesta este o capcana dulce pentru cei mici. Consumat cu moderatie, sucul de fructe este un aliment sanatos, insa tendinta generala in randul copiilor este sa il foloseasca in loc de lapte sau chiar de apa. De aceea, nu trebuie de exagerat, pentru ca sucul de fructe ʺocupaʺ in dieta locul altor alimente, mai dense si mai greu de mestecat. In schimb, sunt bogate in nutrienti, ce sustin cresterea si dezvoltarea organismului.

Limitati cantitatea de suc de fructe din dieta celor mici la 120 ml/zi si oferiti-le in schimb copiilor fructele intregi – zaharul va fi absorbit mai lent datorita prezentei fibrelor, iar consumul va fi automat redus datorita efortului de curatare si de mestecare.

sursa: mamicamea.ro

ro_RO

Fii la curent cu noutățile

Fii la curent cu cele mai noi știri! Abonează-te la newsletterul nostru.

Te-ai abonat cu succes la newsletter. Îți mulțumim.