Este un proiect interdisciplinar care vizează determinarea cantitativă a seniorilor 85+ din România, precum și un studiu de cercetare științifică al factorilor favorabili longevității în “zonele albastre” ale României pentru indivizii 90+.
Obiective:
- Realizarea unei hărți a longevității în România, un proiect unic din punct de vedere conceptual
- Identificarea factorilor favorabili longevității în “zonele longevive” ale României (factori genetici ți de stil de viață)
- Evaluarea comparativă a rezultatelor studiului din România cu studiile din “Blue Zones”
- Cercetarea științifică asupra modului în care factorii legați de mediu au impactat favorabil longevitatea seniorilor
Proiectul presupune o analiză cantitativă a datelor privind longevivii României care înseamna identificarea numerică și regionala a seniorilor și o analiză calitativă care presupune identificarea factorilor de longevitate, din perspectiva genetică și socio-antropologică și modul în care aceștia impactează calitatea vieții seniorilor subiecți ai studiului.
Determinarea cantitativă țintește documentarea socio-demografică a localităților din România cu un procent ridicat de seniori peste 85 de ani. La nivelul României, conform ultimului recensământ, în baza Tempo a INSSE, în 2023, segmentul 85+ reprezenta 1,94% din totalul populației rezidente in Romania. În 2023 în Romania erau 370.309 locuitori în categoria 85+ din totalul populației de 19.054.548.
Determinarea calitativa presupune un studiu pilot în zonele “albastre” ale României, studiu ce implica o evaluare medicala cu screeningul unor biomarkeri ai longevității conform protocoalelor de specialitate, dar și abordarea factorilor genetici de deteminare a vârstei biologice, precum și o evaluare socio-antropologică privind comportamentele comunitare și individuale ale unor subiecți din eșantionul vizat.
Rezultatele analizei numerice a seniorilor 85+ vor fi concretizate într-o aplicație web care va contura harta longevității din Romania. La nivelul acestei hărți vor fi evidențiate top 5 localități în funcție de procentul de seniori, precum și top 3 localități la nivelul fiecărui județ, dupa același criteriu.
Rezultatele cercetării calitative vor viza analiza factorilor de longevitate pe segmentul 90+ deoarece acesta reprezintă doar 0,5% din totalul populației, ceea ce înseamnă ca 1,44% mor înainte de 90 de ani.
Puteți vizualiza harta interactivă mai jos:
Top 5 localități
1. Pardoși, Județul Buzău: 10.16%
Vezi articolul: „Secretul unei vieți lungi într-o comunitate mică"