Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susţine excelenţa în rândul tinerilor

Fundatia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei a recompensat cei sase elevi castigatori ai consursului organizat de NASA, “NASA Space Settlement Design Contest”, la care au participat tineri din 11 tari si 10 state SUA. Tema tradiţionalei competiţii internaţionale o constituie realizarea designului unei staţii spaţiale locuite permanent de oameni, un prim pas al al acţiunii de colonizare a spaţiului. Copiii din Constanta, elevi ai liceului Mircea cel Batran, au fost castigatorii marelui premiu cu proiectul de cercetare “Dacia’s”. Juriul alcătuit din oameni de stiinţă de la agentia spatiala americana au apreciat valoarea stiinţifica a fiecarei lucrări, calitatea prezentării şi aspecte legate de grafica utilizată.

Fundatia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei avea informatii referitoare la participarea copiilor la acest concurs inca din anul 2007 si a decis sa ii recompenseze, pentru talentul si valoarea muncii lor, cu fondurile necesare vizitei la Centrul Spatial NASA, din California.

Ca promotor si sustinator al educatiei de excelenta, fundatia a considerat oportuna rasplatirea acestor copiii, care au primit deja aprecierea unui juriu alcătuit din mai mulţi cercetători de la NASA. Sprijinul acordat acestor tineri excelenti se incadreaza in traiectoria unei serii de proiecte pe care Fundatia Dan Voiculecsu pentru Dezvoltarea Romaniei le-a derulat, cu precadere in ultimul an, prin care isi propune sustinerea, promovarea si incurajarea tinerei generatii in vederea dezvoltarii lor in domeniul educational si profesional. In cadrul proiectelor derulate pana in prezent, fundatia a avut ocazia de a cunoaste un numar mare de tineri deosebit de talentati care merita tot sprijinul si sustinerea.

Proiectul cu care echipa formata din cei sase a castigat marele premiu se numeste «Dacia’s» si consta in proiectarea unei statii orbitale pe Luna, un proiect deosebit apreciat pentru originalitatea si unitatea lui. Mai mult decat, echipa formata din cei sase copii a luat in considerare si acele aspecte care au fost omise de celelalte echipe, si anume fenomenul de eclipsa de pe statie. La proiectul care a adus in premiera un atelier de cercetare in cosmos, fiecare membru al echipei a contribuit cu experienta si cunostintele lui. Astfel, Claudiu Ionuţ Cherciu a lucrat la grafica proiectului si a contribuit la componenta industriala cu facilitatile si organizarea statiei.

Un alt membru al echipei este Iren Reşit care a rezolvat problematica implicata de fenomenele fizice, de concept iar apoi a gandit proiectia navelor folosite pe statia spatiala si a proiectat constructiile. Ionuţ, olimpic la fizica din clasa a VII-a, a gandit si imaginat intreg sistemul energetic precum si protectia impotriva radiatiilor.

De infrastructura proiectului a fost responsabila Daiana Gabriela Toporău, care a proiectat un sistem de recuperare a sangelui in spitalele de pe statia spatiala, dar si o serie de medii sterile, absolut necesare unui spatiu locuit de oameni. Sevda Memet, a fost cea care a lucrat la acea dimensiune a statiei legata de hrana intregii populatii de pe statia orbitala.

Performanta presupune nu doar abilitati, talent, creativitate si munca ci si o dorinta asidua de dezvoltare. De aceea, elevii premiaţi la NASA, în afara domeniilor in care au devenit celebri, au si alte pasiuni. Spre exemplu, Iren Reşit doreste sa urmeze Studiile Orientale iar Adela Ioana Căpâlnaşiu este deja campioana la dans sportiv.

Cu sprijinul domnului Dan Voiculescu, echipa castigatoare a putut intra in posesia marelui premiu. «Aceasta este o oportunitate pentru mine, pentru că din păcate, în Romania nu avem foarte multe astfel de momente, iar eu cand prind cate una n-o scap» declara domnul Dan Voiculescu într-un interviu, cu ocazia unei intalniri avute de acesta cu cei sase tineri.

ro_RO

Fii la curent cu noutățile

Fii la curent cu cele mai noi știri! Abonează-te la newsletterul nostru.

Te-ai abonat cu succes la newsletter. Îți mulțumim.