Expozitia "Genio Helvetico"- Muzeul National de Istorie

Muzeul National de Istorie a Romaniei prezinta expozitia „Genio Helvetico. Ceasuri istorice si cutii muzicale elvetiene din colectii muzeale romanesti” deschisa pana pe 31 august 2012.

Inscrisa in cadrul manifestatiilor prilejuite de sarbatorirea centenarului stabilirii relatiilor diplomatice dintre Romania si Confederatia Elvetiana, expozitia doreste sa ofere publicului si specialistilor posibilitatea de a cunoaste un domeniu cu totul special al patrimoniului cultural comun al Romaniei si Elvetiei – cel al ceasurilor si cutiilor muzicale elvetiene aflate in colectii muzeale din Romania.

Expozitia constituie o dubla premiera in activitatea muzeelor din Romania. In primul rand, prin tematica deosebita aleasa, care acopera un domeniu de confluenta al istoriei tehnicii cu cel al artelor decorative si istoriei mentalitatilor. Expozitia este importanta si pentru faptul ca ea reprezinta o selectie, care aduna la un loc cea mai mare si mai valoroasa parte a ceasurilor si cutiilor muzicale elvetiene existente in prezent in colectiile romanesti. Pe aceasta cale, expozitia reprezinta nu numai o oglinda, destul de fidela, a evolutiei industriei de orologerie elvetiana de-a lungul a circa doua secole si jumatate (XVIII – prima jumatate a secolului al XX-lea), dar si un interesant barometru al ritmului modernizarii si gusturilor societatii noastre.

Vizitatorii care vor trece pragul Muzeul National de Istorie a Romaniei vor avea posibilitatea sa admire atat ceasuri care au apartinut unor personalitati de seama ale istoriei Romaniei: regele Carol I, regina Maria, mitropolitul Veniamin Costachi, Nicolae Titulescu, Armand Calinescu, Gheorghe I. Bratianu, Nicolae Iorga, maresalul Alexandru Averescu, maresalul Ion Antonescu, maiorul Dinitrie Giurescu (erou al Razboiului de Independenta), Aurel Vlaicu, Mariana Dragescu (femeie-pilot in Escadrila Alba, in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial), George Calinescu, Tudor Arghezi, Panait Istrati, Gala Galaction s.a., cat si piese „anonime”, spectaculoase prin decor.

Expozitia va fi deschisa in perioada 20 iunie – 31 august 2012 si va putea fi vizitata de miercuri pana duminica intre orele 10.00 – 18.00.

Sursa: prokid.ro

ro_RO

Fii la curent cu noutățile

Fii la curent cu cele mai noi știri! Abonează-te la newsletterul nostru.

Te-ai abonat cu succes la newsletter. Îți mulțumim.