Premianții de la Cannes vin la București

Filmele care ocupă, zilele acestea, primele pagini ale marilor publicaţii din întreaga lume ajung în România, în premieră, la cea de-a patra ediţie Les Films de Cannes a Bucarest, care are loc între 25 şi 31 octombrie 2013. Filme mult-aşteptate din selecţia oficială a Festivalului de la Cannes sunt proiectate la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu.

Cel mai nou film al fraţilor Joel şi Ethan Coen, mult-aşteptatul “Inside Llewyn Davis”, distins cu Marele Premiu la Festivalul de la Cannes, este una dintre surprizele de anul acesta ale evenimentului. În premieră, spectatorii au ocazia să vadă “Omar”, unul dintre puţinele filme care vin din Teritoriile Palestiniene, recompensat cu Premiul Juriului Un Certain Regard, Manuscripts Don’t Burn, de Mohammad Rasoulof, filmat în secret în Iran şi distins cu premiul FIPRESCI în aceeaşi secţiune, şi “All is Lost”, un tur de forţă al lui Robert Redford, sub regia unui cineast începător, J. C. Chandor. “Jimmy P.” (Psychotherapy of a Plains Indian), cu Benicio del Toro şi Mathieu Amalric este proiectat în premieră în România în cadrul festivalului.

Ediţia 2013 a Les Films de Cannes a Bucarest propune o retrospectivă dedicată unuia dintre cei mai respectaţi regizori francezi, Maurice Pialat (1925 – 2003), selecţionat de cinci ori în competiţia Festivalului de la Cannes şi premiat cu Palme d’Or pentru “Sous le soleil du Satan” (1987). Anul acesta se împlinesc zece ani de la dispariţia regizorului. Programul special este prezentat de producătoarea Sylvie Pialat, partenera de viaţă, co-scenarista multora dintre filmele celebrului cineast şi fondatoarea companiei Films du Worso. În cadrul retrospectivei sunt proiectate trei dintre filmele sale, toate succese de critică şi de public: “Loulou”(1980), “A nos amours” (1983), şi “Van Gogh” (1991).

Pe lângă filmele din selecţia oficială a celui mai important festival din lume, Les Films de Cannes a Bucarest îi are ca invitaţi pe unii dintre cei mai apreciaţi regizori ai momentului. La ediţiile anterioare, printre invitaţi s-au numărat cineaştii Matteo Garrone, Elia Suleiman, Gaspar Noé, Sergei Loznitsa, Kornel Mundruczo şi delegatul general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux. Invitat special şi el, Amat Escalante, unul dintre cei mai provocatori cineaşti contemporani, distins anul acesta cu Premiul pentru regie la Cannes, vine pentru prima dată în România. Filmul său, controversatul “Heli” deschide festivalul. În plus, Abdellatif Kechiche, regizorul câştigător al trofeului Palme d’Or la Festivalul de la Cannes pentru tulburătorul “La Vie d’Ade`le: Chapitres 1 & 2 / Adele: Capitolele 1 şi 2”, este invitatul special al celei de-a patra ediţii a festivalului. Filmul său este pelicula de închidere.

Celebra actriţă franceză Sandrine Bonnaire este unul dintre invitaţii speciali. Ea se întâlneşte cu spectatorii români la proiecţia primului film de ficţiune pe care l-a scris şi regizat, “J?enrange de son absence” (2012), prezentat anul trecut la Cannes, în Semaine de la Critique. Pentru prima dată vine şi actorul Christophe Paou, unul dintre protagoniştii celui mai “scandalos” film lansat anul acesta la Cannes, “L’Inconnu du lac”.

Les Films de Cannes a Bucarest a fost iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux. Ediţia a patra este organizată de Voodoo Films, în parteneriat cu Institutului Francez din Bucureşti şi cu sprijinul financiar al Centrului Naţional al Cinematografiei.

sursa: port.ro

en_US