S-a întâmplat pe 29 aprilie

29 aprilie, 1429, Ioana d`Arc, tanara de 17 ani, sosea in fruntea armatei la Orleans, pentru a elibera orasul asediat de englezi. Peste un an va fi prinsa si vanduta inamicilor impotriva carora luptase cu indarjire, iar dupa inca un an va fi declarata vrajitoare si arsa pe rug. Ioana d’Arc, eroina nationala a Frantei, supranumita “Fecioara din Orleans”, a fost sanctificata de Biserica Catolica in 1921.

Intr-o zi de 29 aprilie, 1727 s-a nascut Jean Georges Noverre, coregraf, fondator al dansului modern (m. 19 oct 1810).

Pe 29 aprilie, 1854, s-a nascut savantul si matematicianul francez Henri Jules Poincaré. A fost primul care a studiat principiul relativitatii. In matematica si fizica este folosit Grupul Poincare dupa savantul francez. (m. 17 iulie 1912).

Pe 29 aprilie 1820, Thomas Hancock patenta elasticul si descoperea operatia de masticare, inventa matrita de presare si punea bazele primei fabrici de tesaturi impermeabilizate. Mai mult, britanicul a descoperit cum sa taie, sa roleze si sa preseze cauciucul pe scara industriala.

In 1882, pe 29 aprilie, intr-o suburbie a Berlinului avea loc testarea primului „Elektromote” – stramosul troleibuzului. Abia in 1901, insa, in Germania va circula primul troleibuz cu pasageri.

La data de 29 aprilie 1885, femeile incepeau sa studieza la Oxford. In aceasta zi, cateva femei participau pentru prima data la evaluarile din celebra universitate.

1868, 29 aprilie, s-a infiintat Filarmonica Romana, care azi poarta numele lui George Enescu.

Pe 29 aprilie, 1992,Guvernul Romaniei recunoaste Republica Federala Iugoslavia.

In 1997, pe 29 aprilie, intra in vigoare Conventia cu privire la interzicerea elaborarii, producerii, depozitarii si utilizarii armamentului chimic si lichidarea acestuia, semnata la Paris la 13 ianuarie 1993.

Pe 29 aprilie, 2008  statele membre ale Fondului Monetar International (FMI) au aprobat, cu o larga majoritate, modificarea sistemului de vot in cadrul organizatiei, schimbare care confera o mai mare influenta statelor emergente si in curs de dezvoltare.

Astazi este Ziua internationala a dansului – se sarbatoreste din 1982 la initiativa Comitetului International al Dansului, organism plasat sub egida UNESCO. Data de 29 aprilie nu a fost aleasa intamplator, ci este ziua de nastere a fondatorului baletului modern, francezul Jean Georges Noverre, promotor al Dansului ca Arta Independenta.

sursa: magicfm.ro, mediafax.ro

en_US

Stay up to date with the latest news

Stay up to date with the latest news! Subscribe to our newsletter.

You have successfully subscribed to the newsletter. Thank you.