S-a întâmplat pe 18 martie

Intr-o zi de 18 martie, in 1906, Traian Vuia (foto) realiza, la Paris, primul zbor din lume cu un aparat mai greu decat aerul, condus exclusiv prin mijloace proprii de bord. Dupa o acceleratie pe o distanta de 50 de metri, aparatul Vuia I s-a ridicat la o inaltime de aproape un metru, pe o distanta de 12 metri, dupa care elicele s-au oprit si avionul a aterizat. Multe ziare din Franta, Statele Unite si Marea Britanie au scris despre primul om care a zburat cu un aparat mai greu decat aerul, echipat cu sisteme proprii de decolare, propulsie si aterizare. Totusi, au fost si sunt multe contradictii si dezbateri asupra definitiei primului aeroplan.

Pe 18 martie, in anul 37, Senatul roman il proclama pe Caligula imparat.

18 martie, 731  este ales papă Grigore al III-lea.

Tot intr-o zi de 18 martie, in 1788, aparea, la Londra, primul numar al ziarului “The Times”.

Pe 18 martie 1858 s-a nascut inginerul Rudolf Christian Karl Diesel, inventatorul motorului cu ardere interna, cu aprindere prin compresiune (motorul Diesel) (m. 29 sept 1913).

In 1887, pe 18 martie, Principele Ferdinand era declarat in mod oficial mostenitor al Tronului, conferindu-i-se si titlul de Alteta Regala Principe de Romania.

Pe 18 martie 1931, colonelul american in rezerva Jacob Schick punea in vanzare, contra sumei de 25 de dolari, primul aparat de barbierit electric – o inovatie care a facut fericiti milioane de barbati.

La 18 martie 1952, satui sa mai suporte pe nas greutatea ochelarilor cu lentile din sticla, americanii inventau lentilele din plastic. Sunt considerate mai bune decat lentilele de sticla pentru ca sunt mai usoare cu aproximativ 50%, se sparg mai greu si in cazul in care se sparg, nu taie, ca sticla.

Tot intr-o zi de 18 martie, in 1965, cosmonautul sovietic Alexei Leonov pasea pentru prima data in afara unei nave spatiale, timp de 12 minute. Cateva luni mai tarziu, va fi imitat de astronautul American Edward White. Misiunea rusului era gata-gata sa se incheie cu un dezastru: Leonov abia a reusit sa reintre in nava, iar din cauza functionarii defectuoase a unei rachete de franare, vehiculul a revenit pe Pamant la 1.600 de kilometri departare de punctul de aterizare.

Pe 18 martie 1989, in Egipt, o mumie veche de 4400 de ani a fost gasita in Piramida lui Kheops.

en_US

Stay up to date with the latest news

Stay up to date with the latest news! Subscribe to our newsletter.

You have successfully subscribed to the newsletter. Thank you.