Dinu Săraru, unul dintre marii scriitori români, împlinește astăzi 90 de ani

Dinu Săraru, unul dintre marii scriitori români, împlinește astăzi 90 de ani

Dinu Săraru, scriitor, cronicar de teatru, ziarist, director de teatru Dinu Săraru, a împlinit, astăzi, 90 de ani.

Avea doar 18 ani, când a debutat în presă, ca reporter pentru Radiodifuziunea Română, instituție unde a muncit aproape toată viața.

A fost secretar general de redacţie la revista ”Secolul 20” şi la ”Luceafărul”.
În perioada 1969-1977, a fost secretar general de redacţie, redactor-şef adjunct, redactor-şef al Redacţiei Culturale Radio-TV. După anul 1990, a ocupat poziţiile de director general adjunct la Centrul Internaţional Ecumenic şi de membru în comitetul de direcţie al revistei „Armonia”. A fost director fondator al mai multor reviste de cultură.

Debutul editorial a lui Dinu Săraru a fost o culegere de cronici şi articole dedicate teatrului, în anul 1966. În 1973, avea să publice o nouă colecţie de cronici şi eseuri teatrale, ”Al treilea gong”.

A debutat ca romancier şi, totodată, s-a consacrat cu ”Nişte ţărani” (1974, Premiul ”Ion Creangă” al Academiei Române). Dinu Săraru a cucerit publicul prin o înțelegere a țăranilor, stoarși de vlagă și înainte de comuniști și după colectivizare și după momentul 1989. Impactul publicării acestui volum a fost atât de mare, încât autorul a intrat rapid în conştiinţa românilor.

Cartea a fost ecranizată, în 1980, sub titlul ”Vânătoarea de vulpi”, în regia lui Mircea Daneliuc şi a fost pusă în scenă de Cătălina Buzoianu la Teatrul Mic, în 1981, cu titlul ”Scenariu dramatic în şapte anotimpuri”. Au urmat romanele: ”Clipa”,  trilogia ”Dragostea şi revoluţia”, ”Adevăruri de toată ziua”, ”Un fluture alb cu sânge pe aripi”, ”Iarba vântului”, ”Trilogia ţărănească”, ”Crimă pentru pământ”.

În anii din urmă, Dinu Săraru a scris ”Ciocoii noi cu bodyguard” (2004), ”Generalul Revoluţiei cu piciorul în ghips – Dialog cu generalul Victor Atanasie Stănculescu”, volum de interviuri (2005), ”Ultimul ţăran din Slătioara” (2006).

Chiar dacă, în ultimii ani, marele scriitor și-a pierdut vederea, textele publicate fiind dictate soției sale, generații de români l-au apreciat și respectat. „Mi-e drag de viață, aș vrea să mai trăiesc”, spune scriitorul!

ro_RO

Fii la curent cu noutățile

Fii la curent cu cele mai noi știri! Abonează-te la newsletterul nostru.

Te-ai abonat cu succes la newsletter. Îți mulțumim.