Cum dezobisnuiti copilul mic de rasfat?

Cu cat mai devreme detectati problema (dupa varsta de 6-9 luni), cu atat mai usor va va fi. Totusi veti avea nevoie de multa vointa si va trebui sa fiti putin asprii pentru a spune “nu” copiilor dumneavoastra, precum si pentru a stabili intr-un fel sau altul niste limite.

Pentru a avea dispozitia potrivita trebuie sa va amintiti ca pe termen lung dorintele irationale si excesive vor fi din ce in ce mai frecvente si mai extravagante, iar acest lucru ii va face mai mult rau copilului decat dumneavoastra si il vor face pe acesta sa nu se poata adapta in lume. Asadar ii modelati pentru propriul lor bine.

Faceti-va un program care sa va faca sa fiti ocupata cu munca in casa sau cu orice altceva in perioada in care copilul este treaz. Faceti-va treaba energic pentru a impresiona atat copilul, cat si pe dumneavoastra insiva. Sa spunem ca sunteti mama unui copil care s-a obisnuit sa fie purtat in brate tot timpul. Atunci cand acesta se agita si isi ridica bratele, explicati-i intr-o maniera prietenoasa, dar ferma, ca ceea ce aveti de facut trebuie terminat in aceasta dupa-amiaza. Cu toate ca nu va intelege cuvintele, el va intelege tonul vocii. Faceti-va treaba in continuare. Cel mai dificil va fi in prima ora din prima zi. Unii copii vor accepta schimbarea mai bine daca la inceput nu isi pot vedea mama in cea mai mare parte a timpului si daca aceasta vorbeste cat mai putin. Acest lucru va face ca bebelusul sa poata deveni preocupat de altceva.

In cartea “Ingrijirea sugarului si a copilului” -Dr Spock aparuta la Editura ALL se mentioneaza ca alti copii se vor adapta mai rapid daca pot cel putin sa isi vada mama si sa o auda vorbindu-le, chiar daca aceasta nu ii ia in brate. Atunci cand ii aduceti o jucarie sa ii aratati cum sa o foloseasca sau cand considerati ca este momentul sa va jucati cu el putin spre seara, stati jos langa el. Lasati-l sa se urce in brate la dumneavoastra daca doreste, dar nu incepeti sa-l plimbati. Daca sunteti alaturi de el pe podea acesta se poate indeparta de-a buseala atunci cand isi va da seama ca nu il puteti plimba.

Daca il luati in brate si il plimbati, cu siguranta ca va incepe sa obiecteze zgomotos imediat ce il puneti din nou jos. Daca se agita continuu atunci cand stati jos langa el, ganditi-va la o alta treaba pe care o aveti de facut si plecati. Ceea ce incercati sa faceti este sa va ajutati copilul sa poata tolera un anumit grad de frustrate putin cate putin. Daca acesta nu invata acest lucru treptat atunci cat este mic, va fi o lectie mult mai greu de invatat mai tarziu.

sursa: prokid.ro

ro_RO

Fii la curent cu noutățile

Fii la curent cu cele mai noi știri! Abonează-te la newsletterul nostru.

Te-ai abonat cu succes la newsletter. Îți mulțumim.