Cat de bun este Internetul pentru copii?

Internetul este un astfel de oras

Sa spunem ca intr-o seara copilul dumneavoastra va spune: “Ne vedem mai tarziu. Eu merg acum singur intr-un oras ciudat si minunat. O sa ma intorc intr-o ora sau doua». Aflati ca in acest oras exista de toate: oameni noi de intalnit, locuri nelimitate in care cineva drag poate merge, muzee despre fiecare subiect la care va puteti gandi si chiar la unele subiecte care nici nu va tec prin cap.

Cum ar trebui sa reactionati si ce ar trebui sa raspundeti? Dupa ce panica voastra initiala dispare, veti lua in considerare in primul rand nivelul de maturitate al copilului. Poate acesta cu adevarat sa faca fata singur unui oras atat de mare? Daca da, poate el sa nu ajunga in locuri periculoase in care ar putea sa fie ranit? Ce muzee sunt potrivite pentru cineva de varsta lui? Cat de curand ar trebui sa se intoarca ?

Internetul este un astfel de oras. Ca un parinte responsabil, fie ca va place sau nu, va trebui sa ajungeti la o intelegere cu el. Pentru copii, internetul asigura o ocazie fascinanta pentru independenta si libertate, la fel ca o proba a unei rochii pentru o vizita reala intr-un oras nou real, insa cu mai putine dintre pericole si cu multi prieteni alaturi.

• Care sunt avantajele si dezavantajele navigarii pe internet a copiilor?

Copilul dumneavoastra stie ca internetul ii ofera acces usor la informatii care sunt aproape infinite. Potentialul acestuia pentru educatie este imens. Exista camere de discutii, in care oamenii pot participa la discutii despre orice subiect imaginabil. De exemplu, exista camere de discutii in care copiii cu handicapuri pot discuta cu copii din toata lumea care au aceleasi probleme ca si ei.

Pe alte site-uri, adolescentii pot discuta intre ei despre probleme ale lumii – de exemplu despre razboi sau despre incalzirea globala – si pot sa-si impartaseasca idei si solutii potentiale. Internetul le permite copiilor sa scape de izolare si creeaza un fel de sat mondial. Unele persoane gasesc ca fie si numai acest aspect este remarcabil de util si de placut.

Odata cu aceste avantaje reale vine si pericolul, in special pentru copii. Din nefericire, in lumea virtuala a internetului exista indivizi reali care profita de inocenta si imaturitatea copiilor. O camera de discutii pentru copii, de exemplu, ar putea adaposti o discutie desfranata a unui adult care se da drept un copil. In cartea Dr Spock -Ingrijirea sugarului si a copilului aparuta la Editura ALL se mentioneaza ca anonimitatea permisa de internet poate fi utilizata pentru scopuri dezgustatoare de catre persoane care exploateaza copii. In plus, site-urile de internet devotate violentei sau pornografiei sunt usor accesibile.

Un risc mai putin dramatic, insa la fel de ingrijorator in anumite privinte, este reprezentat de marea cantitate de reclame care exista pe internet. Multe dintre cele mai atragatoare site-uri sunt construite in jurul publicitatii pentru o marca sau companie anume.

• Interzis sau acces limitat?

Unii parinti sunt atat de anxiosi fata de pericolele petentiale ale internetului incat le interzic copiilor lor complet accesul. Insa copiii vor trebui sa invete sa utilizeze autostrada informationala intr-un fel sau altul. Daca acestia sunt bine pregatiti si responsabili, o adevarata comoara informationala ii asteapta. Daca nu, se obisnuiesc sa foloseasca un calculator pentru a comunica si a obtine informatii, ei ar putea descoperi ca sunt dezavantajati mai tarziu in viata, atat la locul de munca cat si din punct de vedere social.

Asa ca invatati-i pe copii sa foloseasca internetul pentru a afla cunostinte noi necesare la scoala, pentru a conversa cu prietenii si colegii, nu cu necunoscutii. Este bine sa le prezentati copiilor de la inceput care sunt capcanele navigarii pe internet.

In functie de varsta lor, urmariti-i periodic cat timp stau in fata calculatorului, ce site-uri viziteaza, cu cine se imprietenesc, ce filme descarca, ce programe folosesc, ce jocuri practica. Nu trebuie sa le interziceti copiilor accesul la internet fiindca nu vor mai fi la nivelul celor din anturajul lor, ci supravegheati-le permenent activitatea desfasurata online. Cu programe de supraveghere, cu folosirea parolelor, cu limitarea timpului petrecut pe internet.

 Sursa: prokid.ro

ro_RO

Fii la curent cu noutățile

Fii la curent cu cele mai noi știri! Abonează-te la newsletterul nostru.

Te-ai abonat cu succes la newsletter. Îți mulțumim.