Bunicii si rolul lor in educatia copiilor

Parintii nostri – bunicii copilului nostru sunt persoane care ne-au ajutat si care ne ajuta in continuare foarte mult in cresterea copilului. Bunicii sunt persoane care au trecut prin experienta de a ingriji un copil si stiu de ce are acesta nevoie. Relatia cu ei trebuie construita inca de la inceput.

Copilul poate vedea in bunici aliati pe timp de joaca; atunci cand tu ii certi pot cauta la ei refugiul de care au nevoie. Bunicii sunt persoanele in varsta care au tot timpul din lume sa stea sa comunice cu copilul tau, sa-l asculte si sa-i dea sfaturi, sa-i impartaseasca din experienta lor de viata si sa se joace cu ei.

Daca vorbim din punct de vedere evolutionist, al dezvoltarii umane putem spune ca exista doua concepte mari care sunt similare prin denumire dar difera ca semnificatie: parenting (procesul de crestere al copilului) si cresterea copilului in termenii limbii noastre. Parentingul este procesul la care ia parte numai parintele. Doar el este cel care poate sa-i ofere copilului ceea ce are nevoie inca din primele zile de viata: siguranta, atasament, iubire paterna. In schimb, la procesul de crestere al copilului pot sa participe mai multe persoane care sa favorizeze sau sa faciliteze dezvoltarea copilului. Spre exemplu, a duce copilul la gradinita dimineata este o actiune pe care o poate face atat mama sau tatal, dar la fel de bine s-ar descurca si bunicul sau fratele unuia dintre parinti. La procesul de crestere iau parte toti cei din jurul familiei, iar bunicii sunt o sursa incontesatabila de ajutor din acest punct de vedere. Ei au timpul necesar pentru a sta alaturi de copil, pentru a-l ajuta la teme sau a-l supraveghea.

Cat de apropiata ar trebui sa fie aceasta relatie? Bunicii pot sa ajute la cresterea copiilor, dar nu pot lua locul parintilor. Daca bunicii locuiesc la sat este un motiv in plus sa-ti duci copilul la ei. La tara este locul cel mai frumos pentru a copilari, iar cele mai placute amintiri se leaga fie de un animal din curtea bunicilor, fie de un copac, copiii de pe ulita sau jocurile prin fan si iarba proaspat cosita. Atunci cand sunt alaturi de bunici, copiii pot sa-si dea frau imaginatiei si sa refaca universul descoperit in povestile citite sau in legendele auzite.

In loc de incheiere
Bunicii se pot implica in cresterea copilului tau si pot deveni o sursa de ajutor la care poate nu te-ai gandit atat de serios pana acum. Alaturi de ei, copilul invata o multime de lucruri, primeste sfaturi si asculta legende; povesti ce vor deveni povestile copilariei lui.

Sursa: suntparinte.ro

ro_RO

Fii la curent cu noutățile

Fii la curent cu cele mai noi știri! Abonează-te la newsletterul nostru.

Te-ai abonat cu succes la newsletter. Îți mulțumim.