Bacalaureat după noua formulă pentru elevii care intră în clasa a IX-a în anul 2012-2013

Primii elevi care vor sustine examenul de Bacalaureat dupa noua formula prevazuta in Legea Educatiei Nationale sunt cei care vor intra in clasa a IX-a in anul scolar 2012-2013, acestia urmand sa dea si probe trandisciplinare de verificare a cunostintelor la mai multe materii.

Probele orale vor evalua competentele lingvistive de comunicare orala in limba romana, cele de competente lingvistice la doua limbi straine de circulatie internationala studiate in cursul liceului si competentele digitale. Proba la limba materna le va fi solicitata celor ce au studiat intr-o limba a minoritatilor nationale.

Elevii care obtin certificarea competentelor lingvistice in cazul limbilor straine si a celor digitale in cadrul altor evaluari cu recunoastere internationala vor putea obtine echivalarea respectivelor rezultate.

In cadrul probelor scrise va fi introdusa si proba transdisciplinara

In ceea ce priveste examinarile scrise, probele de limba si literatura romana, iar, in cazurile speciale, si limba materna, raman comune tuturor filierelor si profilurilor din cadrul unitatilor de invatamant liceal.

Pentru profilul real din filiera teoretica, proba la matematica va fi insotita si de o proba transdisciplinara din stiinte (chimie,  fizica sau biologie). Iar in cazul profilului umanist din filiera teoretica vor fi sustinute probe scrise la o limba de circulatie internationala si la o materie transdisciplinara aleasa dintre istorie, geografie si stiinte socio-umane.

Elevii apartinand filierei tehnologice vor sustine o proba scrisa disciplinara specifica profilului si proba transdisciplinara specifica domeniului de pregatire. Liceenii din filiera vocationala vor sustine proba practica sau scrisa, in functie de caz, specifica profilului sau specializarii si o proba transdisciplinara specifica profilului sau specializarii.

Programele de examen sunt stabilite de catre Ministerul Educatiei si sunt date spre publicare la inceputul primei clase de liceu, in vreme ce calendarul, metodologia, dar si modul de desfasurare si organizare a examenului de Bacalaureat vor ajunge la cunostinta elevilor la inceputul ultimei clase de liceu.

Nu intervin modificari in ceea ce priveste promovabilitatea elevilor. Astfel, un elev va fi considerat promovat daca va obtine la fiecare proba scrisa minim nota 5, iar media aritmetica a notelor obtinute trebuie sa ajunga la cel putin 6.

 

Sursa: edu20.ro

ro_RO

Fii la curent cu noutățile

Fii la curent cu cele mai noi știri! Abonează-te la newsletterul nostru.

Te-ai abonat cu succes la newsletter. Îți mulțumim.