Aveți un copil supradotat?

Aveti banuieli sau chiar confirmarea ca micutul vostru este un copil supradotat? Cand afla aceasta veste, de multe ori parintii se simt mandri si sunt fericiti: copilasul lor este special, exceptional, s-a confirmat de care specialisti ca este mai bun! Insa a creste un copil supradotat este o sarcina dificila, in special pentru ca ai putea face greseala sa uiti ca este, totusi, doar un copil!

Cum recunosti un copil supradotat:

  • Dezvoltare cognitiva. Nu este o regula, insa in general, un copil supradotat are abilitati extrem de dezvoltate pentru varsta sa legate de procesul gandirii – cum face conexiuni intre idei si relatii intre concepte, legate de o memorie impresionanta, legate de abilitati de concentrare. Un copil exceptional este foarte curios asupra unor lucruri care in mod normal ii lasa pe copiii mici indiferenti. El este capabil sa inteleaga concepte abstracte si sa memoreze fara efort discursuri lungi (pe care de multe ori le si intelege). Isi formeaza de timpuriu un vocabular divers si neobisnuit pentru un copil. Iarasi, nu este un fapt generalizat pentru toti copiii supradotati, insa de multe ori, ei invata sa socoteasca, sa citeasca si sa scrie de la varste mici si sunt foarte curiosi si doritori sa afle lucruri noi. Astfel, micutul poate fi fascinat de fizica, filosofie, medicina…
  • Talent exceptional. Un copil supradotat poate, totusi, sa se dezvolte cognitiv ca orice copil normal, insa sa manifeste un talent cu adevarat iesit din comun cu privire la un anumit domeniu: muzica, pictura, sporturi (celebrul Tiger Woods, campion de golf care juca exceptional la trei ani!).
  • Dezvoltare psiho-sociala. Nu este comun pentru toti copiii supradotati, insa ei se dezvolta de multe ori psiho-social mai rapid, maturizandu-se inainte de vreme. Parintii pot fi incantati vazand ca cel mic poate interactiona cu adultii din jurul lor la fel de bine ca ei! Un copil supradotat la care se dezvolta aptitudinile psiho-sociale va sti cum sa reactioneze, cum sa distinga motivatiile unei persoane, isi va dezvolta o etica, o morala, o lista de asteptari de la sine si de la altii. De multe ori, el este si extrem de sensibil si nu poate accepta actiunile care par irationale, nebazate sau nejuste – ceea ce ii poate afecta relatiile sociale.

Ce este bine sa stii daca ai un copil supradotat:

  • Copilul supradotat nu este exceptional in toate!Trebuie sa retii ca, desi are capacitati intelectuale extraordinare sau un talent iesit din comun intr-un domeniu, desi poti vorbi cu el ca si cu un adult (aproape), in alte aspecte, ramane un copil. Desi puteti avea o discutie despre filosofia lui Platon, in activitatile cotidiene, se prea poate ca el sa aiba nevoie sa il ajuti la diferite lucruri – imbracat, mancat…
  • Scoala. Nu te astepta ca un copil supradotat sa se descurce exceptional la toate materiile scolare! Poate fi exceptional la fizica, matematica, insa sa nu se descurce la literatura! La fel, este de asteptat ca el sa se plictiseasca la scoala, pentru ca tot ce se preda pare prea simplu pentru el – de aceea, este important sa i se ofere provocari, sarcini in plus, sarcini mai creative in domeniul la care exceleaza. Daca pare total dezinteresat si se descurca foarte bine la majoritatea materiilor scolare, iar profesorul nu ii aduce nici o cunostinta noua, studiile arata ca este spre binele sau sa sara peste un an scolar sau doi! Asa, va fi pus in fata unei provocari interesante si se va lua la intrecere cu copii mai mari, mai dezvoltati intelectual (desi probabil ii va intrece si pe ei fara probleme)!
  • Stimuleaza-i talentul si abilitatile. Cand observi ca are o abilitate iesita din comun, incurajeaza-l – fara ajutorul si stimularea ta ca parinte, el nu va “prinde aripi”! Daca vezi ca este interesat, chiar pasionat, ofera-i toate oportunitatile sa lucreze la talentul sau, sa se dezvolte. Fereste-l de plictiseala si incearca sa ii oferi noi provocari – noi materiale de studiu, noi probleme, experimente etc.
  • Nu il supra-aglomera! Oricat de pasionat pare de domeniul in care exceleaza, incearca sa il mai domolesti cand observi ca nu isi ofera timp liber. Explica-i cat de important este pentru echilibrul psihic sa iti oferi momente de relaxare – va intelege mai mult ca sigur… Intreaba-l ce crede ca l-ar bine-dispune si relaxa, in afara de pasiunea si interesul sau. Incearca sa faceti impreuna activitati placute, destresante. Este bine sa il incurajezi si stimulezi, insa ai grija sa aiba timp pentru sine.
  • Nu transfera visele tale asupra lui! Pentru unii parinti, copilul supradotat devine sansa vietii lor, devine dovada ca au facut ceva valoros in viata. Asta poate duce la nasterea unor asteptari incredibil de mari de la copil – succesul copilului este vazut ca propriul succes in viata. Realizeaza ca viata ta este a ta, viata lui este a lui – la fel si succesul. Asa ca nu il impinge sa faca lucruri care nu ii plac – de exemplu, sa mearga la concursuri si olimpiade pentru care nu are interes doar pentru a dovedi ceva!
  • Incurajeaza-l sa ramana copil. Copilul supradotat se maturizeaza deseori mult mai rapid si prefera sa interactioneze cu adultii – ceilalti copii i se par prosti si plictisitori. Dar tu ca parinte, nu ai voie sa uiti ca este doar un copil. Astfel, cauta jocuri care sa fie distractive, dar si interesante pentru copil, asa incat sa nu uite de amuzament. La fel, nu il trata ca pe un adult – da, vorbiti ca doi adulti, insa nu ii pasa sarcini si responsabilitati de adulti!
  • Testare la expert. Daca banuiesti ca ai un copil supradotat, mergi la un specialist care sa iti confirme. Daca nu il remarci si nu faci ceva pentru a il incuraja, el isi poate irosi abilitatile si chiar le poate ignora! Se poate simti diferit, ciudat, neinteles, ceea ce, odata cu maturizarea si indiferenta fata de ceilalti copii, poate duce la izolare si depresie. Fii alaturi de el, atat ca mentor, cat si ca parinte si prieten – are nevoie de mult sprijin, in special pentru ca este atat de diferit de ceilalti copii. Abilitatile exceptionale nu garanteaza succesul in viata: unii copii supradotati care sunt incurajati devin oameni de succes, altii care se izoleaza cad prada depresiei, abuzului de alcool si alte substante si chiar se sinucid, nefiind in stare sa se integreze in societate. Apeleaza la un expert care sa iti ofere sfaturi despre cum il cresti si despre studiile copilului.
Sursa: dli.ro
ro_RO

Fii la curent cu noutățile

Fii la curent cu cele mai noi știri! Abonează-te la newsletterul nostru.

Te-ai abonat cu succes la newsletter. Îți mulțumim.